U okviru projekta „Dunav bezbedna reka“, pripadnici MUP-a, PU Sombor i PS Apatin, u saradnji sa opštinom Apatin, Crvenim krstom, JP „Dunavska obala“, Vojvodinašumama, Banjom “Junaković” i Kulturnim centrom – galerijom “Meander”, uspešno su organizovali danas taktičko-tehnički zbor na plaži kod „Plave ruže“.

Prvi deo pokazne vežbe, pod nazivom „Apatin 2024“ realizovali su pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice i opštinskog Crvenog krsta, a drugi deo pripadnici Helikopterske jedinice MUP-a i Ronilačke jedinice Žandarmerije. U prvom delu vežbe spašavane su dve osobe koje su iz čamca upale u reku, a kojima je u pomoć čamcem pritekla vatrogasno spasilačka jedinica, dok je u drugom delu vežbe davljenika spasila ekipa helikopterske jedinice MUP-a. Građani su imali priliku i da razgovaraju sa pripadnicima Žandarmerije, kriminalističke, saobraćajne i granične policije koji su izložili deo opreme koju koriste u radu.

Inicijativa za pokretanje projekta krenula je od nemilih događaja, utapanja dvojice dečaka krajem maja prošle godine i dve mlađe muške osobe. U okviru projekta realizovane su i brojne druge aktvnosti kao što su tribine za učenike nižih razreda osnovnih škola, preko likovnog konkursa, pa do obuke za neplivačne i postavljanja tabli na mestima na kojima je kupanje nebezbedno.

Kurir/J.M. U APATINU REALIZOVAN PROJEKAT POLICIJE "DUNAV BEZBEDNA REKA" Cilj smanjenje broja nesreća u vodi (FOTO)

-Projekat je pokrenut sa ciljem da preventivnim radom i edukacijom pokušamo da smanjimo broj nesreća u vodi i pored vode. Prepoznali smo problem i pokrenuli aktivnosti ka zajedničkom cilju - što većoj bezbednosti naših građana, a posebno dece, naglasio je načelnik PS Apatin, potpukovnik policije Dane Đaković.

Dunav je oduvek bio simbol Apatina, prema njemu se oblikovao grad i život u gradu. Dunav je i mnogo doneo Apatinu, a nažalost povremeno odnosio i ono najvrednije, ljudske živote, rekla je Dubravka Korać, predsednica opštine i dodala da upravo kroz ovaj projekat „Dunav bezbedna reka“, a na inicijativu pripadnika PU Sombor i PS Apatin naši najmlađi imaju priliku da upoznaju reku i njena prvila zarad lične bezbednosti.

-Moćna reka traži od nas samo poštovanje. Kroz besplatnu školu plivanja u prethodnih pet godina ukupno je obučeno preko 800 mališana, ove godine očekuje se 200 polaznika, čime opština doprinosi bezbednosti dece na reci, dodala je Koraćeva.

Po rečima majora policije Marije Oparnice Gligorević, glavni uzroci nesreća na vodi su odsustvo obuke u plivanju, nedovoljan nadzor nad decom plivačima, korišćenje nebezbednih mesta i nedovoljna edukacija, odnosno informisanost kako treba da se ponašamo bezbedno na vodi i pored vode.

-Upravo zbog toga smo organizovali projekat „Dunav bezbedna reka“ gde su akteri svi iz opštine Apatin. Edukaciju najmlađih smo počeli u maju, učenici od 1. do 4. razreda svih osnovnih škola su imali priliku da prisustvuju edukativnoj tribini koju su držali policijski službenici, volenteri Crvenog krsta i licencirani spasioci. Tribine je pratio likovni konkurs na ovu temu i brojne preventivne aktivnosti - postavljene su table kojima su obeležena mesta koja su nebezbedna i nepristupačna za kupanje i u stalnom smo kontaktu sa građanima kojima pružamo informacije kako da se ponašaju bezbedno na vodi. Ovo je manifestacija na kojoj se družimo sa građanima, približavamo im policijsku profesiju i osnažujemo njihovo poverenje u nas. Najvažnije je da budemo edukovani, čuvamo jedni druge i da ovo leto prođe bezbedno, naglasila je Oparnica Gligorević.