U organizaciji Udruženja “Tesla na Đetinji” počela je trodnevna istoimena manifestacija.

Vrata Hidrocentrale “Pod gradom” biće otvorena za sve Užičane i posetioce tokom trajanja manifestacije, kao i predstojećih MOSI.

Izložbom slika sa prethodnih likovnih kolonija akademski slikari uradili su petnaestak dobrih slika, a ove godine slikaće Gordana Janevska iz Severne Makedonije i užički slikari Valentina Todorić i Dragan Tasić, sinoć su otvorena vrata Hidrocentrale “Pod gradom” za sve posetioce u pratnji kustosa Zage Nikitović Dragan Filipović iz Udruženja “Tesla na Đetinji” rekao je da će danas biti demonstracija rada Teslinog transformatora i teslinog jajeta u kome je zapravo sadržana suština njegove misli o naizmeničnoj struji.

- Dr Goran Marjanović, redovni učesnik manifestacije, održaće okrugli sto “Tesla, život i rad” i posle će biti otvarena izložba “Znameniti Užičani graditelji hidrocentrale pod gradom”, jer red je da se znaju imena tih ljudi. Zatim sledi iteraktivna radionica za najmlađe sa Urošem Petrovićem, a posle i koncert mladog užičkog benda Ten Stings – rekao je Filipović.

Kurir/Z.G. TESLA NA ĐETINJI: Vrata Hidrocentrale “Pod gradom” otvorena za sve Užičane

Poslednjeg dana manifestacije, 9. jula, dr Goran Marjanović imaće okrugli sto “Značaj Hidrocentrale “Pod gradom”, a zatim sledi okrugli sto na temu “Mladi i nauka”, čiji moderator će biti dr Vladimir Reković, koji radi u CERN-u. Od 21 sat planiran je koncert užičkog muzičara Dragana Ilića Šekija.

Zoran Žeravčić, takođe član Udruženja “Tesla na Đetinji” najavio je da će na inicijativu tog udruženja vrata hidrocentrale biti otvorena i tokom trajanja MOSI od 10. do 14. jula i istovremeno rekao da je ovo prilika da Užičani svojom posetom pokažu da im je zaista stalo da se HE u potpunosti vrati gradu na upravljanje.

tesla-na-djetinji-5.jpg
Kurir/Z.G. 
foto: Kurir/Z.G.

Oni su najavili za 2. avgust, na dan kada je Hidrocnetrala “Pod gradom” počela sa radom 1900. godine, otkrivenje biste Mališe Atanackovića i promovisan strip, koji je u izradi. HE “Pod gradom” je izgrađena samo pet godina posle hidrocentrale na Nijagari i prva u Evropi. Stručnjaci kažu da ova užička hidrocentrala predstavlja ne samo blago Užica, već Srbije i Evrope, tim pre što je prva HE na Nijagari srušena.