ARILJE – Iako je berba crvenog zlata u Srbiji skoro pred samim krajem, bitka vrednih malinara za njenu cenu i dalje traje. Dva i po sata juče je trajao sastanak ministra Aleksandra Martinovićima sa predstavnicima Udruženja peroizvođača maline „Vilamet” kao i sa nekoliko većih otkupljivača crvenog zlata i tom prilikom rekao da je rod maline ove godine podbacio, prema nekim pokazateljima čak i za pedeset odsto te da je realno da dođe do povećanja otkupne cene. Koliko će to biti, kako je istakao, moraju uzeti u obzir kretanje cene maline na evropskom tržištu jer Srbija nije jedina koja se bavi proizvodnjom ovog voća.

- Više od 50 odsto maline koja se ubere u Srbiji ide u izvoz te da se nalazimo u evropskoj i svetskoj areni u kojoj se to voće prodaje te da je nezahvalno u ovom trenutku govoriti o konkretnoj ceni. Razgovarali smo o tome da li postoji mogućnost da se poveća početna otkupna cena maline. Takvi ekonomski indikatori postoje i mi ćemo u toku sledeće sedmice ogranizovati još jedan sastanak u Arilju. Videćemo kakve su cene na evropskom tržištu i onda ćemo ponovo otvoriti tu temu koja je važna, pre svega za proizvođače i da vidimo da li postoji prostor da se ta početna otkupna cena poveća”, rekao je ministar Martinović.

RINA BERBA SKORO GOTOVA, BORBA ZA BOLJU CENU JOŠ TRAJE: Preko 2 sata trajao razgovor malinara i ministra, konačno stižu dobre vesti

On je istakao da je na današnjim razgovorima napravljen pomak u smislu da je stvoreno više poverenja u odnosu proizvođača, hladnjačara i samog ministarstva.

- Ja sam objasnio velikim hladnjačarima koji u velikim količinama izvoze malinu da malinarstvo za Vladu Srbije nije samo grana privrede. Za nas je to i demografija i bezbednost. Činjenica da se malina proizvodi u zapadnoj Srbiji, da se naslanjamo na Bosnu i Hercegovinu, za nas malinarstvo predstavlja jednu stratešku granu poljoprivrede i nastojanje države da zadrži mlade ljude na selu, u Arilju, Ivanjici, Požegi, da ne idu svi u Beograd i da nam se ne isprazni ovaj deo Srbije”, kazao je ministar.

Kurir.rs/RINA

Bonus video:

Kineski radio Internacional Berba borovnice u Anhuiju