VIŠE LILA NO NA NEBU ZVEZDA: Uoči Petrovdana u porti Pokrovske crkve (FOTO)
Foto: Kurir.rs/T.Ilić

VIŠE LILA NO NA NEBU ZVEZDA: Uoči Petrovdana u porti Pokrovske crkve (FOTO)

Srbija -

LOZNICA – Vruće julsko veče, u deset je bilo 28 stepeni, u četvrtak su dodatno zagrejale na hiljade upaljenih lila širom lozničkog kraja, kako se to ovde već tradicionalno čini uoči velikog praznika, Petrovdana. Kao i prethodnih godina najmasovnije lilanje bilo je na uzvišenju iznad grada, u porti stare Crkve Pokrova Presvete Bogorodice, gde je došlo nekoliko stotina mališana u pratnji roditelja da sa prvim sumrakom počnu sa lilanjem.

1 / 7 Foto: Kurir.rs/T.Ilić

Crkvena opština loznička organizovala je već četrnaesto kolektivno lilanje, a i ovoga puta je besplatno podeljen jedan broj lila. Plameni krugovi vrteli su se na sve strane, sijale su lile, mnoštvo svetlećih baklji obasjavalo je veče, a dok su deca uživala odrasli su pazili da sve prođe kako treba i da svi drže bezbedno odstojanje. Tu su bili i vatrogaci da za svaki slučaj paze i reaguju ukoliko zatreba. Bilo je ovo šesto lilanje u okviru ‘’LilaLO’’ festivala koji je u Loznici zvanično počeo večeras (11.7) i trajaće sve do nedelje. Mnogi posetioci lozničkog kraja, svih generacija, iskoristili su priliku da i sami zavrte lile i osete čari lilanja na koje nisu imuni ni stariji. Lile simbolizuju doba kada su bili progonjeni i mučeni hrišćani, hvatani, polivani smolom i paljeni, a napravljene su od osušene kore divlje trešnje, ili breze koja se stavlja na drveni štap, a zatim pali uoči Petrovdana. Lilalo se u gradskim parkovima, na raskrsnicama i ostalim mestima gde ima dovoljno prostora da se bezbedno okreću vile kao i po selima, gde se ovaj običaj odavno poštuje. Inače, Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, na predlog Centra za kulturu ‘‘Vuk Karadžić’‘ Loznica, paljenje petrovdanskih lila - lilanje, upisano je 2017. godine

Posle lilanja na šetalištu je usledio veliki vatromet, a onda je zvanično otvoren festival. Prvo veče na šetalištu je nastupio ‘‘Barselona Džipsi Balkan orkestra’‘ koji je dodatno ugrejao i onako vrelu noć, a mnogima vrućina nije smetala da zaigraju uz sedmočlani orkestar koji je izmamio brojne apluze publike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track