ESTETIKA I ETIKA SUČELJAVANJA, SLOGAN BORINIH POZORIŠNIH DANA Otvaranje već po tradiciji 21. oktobra - ovako izgleda program FOTO
Foto: T.S.

ESTETIKA I ETIKA SUČELJAVANJA, SLOGAN BORINIH POZORIŠNIH DANA Otvaranje već po tradiciji 21. oktobra - ovako izgleda program FOTO

Srbija -

Slogan 44. Borinih pozorišnih dana je ,,Estetika i etika sučeljavanja“, saopštio je na konferenciji za novinare Slobodan Savić, selektor Borinih pozorišnih dana. ,,U poslednje četiri godine uveo sam čitav niz korenitih promena u ovaj festival, što bez pomoći grada ne bi bilo moguće. Gradska uprava u Vranju je među najsvetlijim primerima kako se i na koji način podržava kultura“, istakao je Savić.

Bojan Jovanović umetnički direktor pozorišta ,,Bora Stanković“,je podsetio da će otvaranje Borinih pozorišnih dana, već po tradiciji, biti 21. oktobra, kada će glumci vranjskog teatra izvesti premijeru predstave, o kojoj će naknadno biti saopšteni detalji.

Govoreći o programu i sloganu ovogodišnjeg festivala, Savić je istakao:

"Uvek se trudim da sve predstave u selekciji dovedem u određenu vezu i da na tematskom planu, planu estetike i pozorišne poetike pokažem publici u Vranju kako različita pozorišta i različite umetničke prakse tretiraju određene ključne teme i probleme ovog vremena. Odgovorno pozorište je po mom uverenju, dužno da nas sučeljava sa svim pitanjima, problemima i dilemama ovog sveta. Predstave koje sam odabrao za ovogodišnje Borine pozorišne dane sučeljavaju nas sa mnogim pitanjima i problemima, ali na umetnički, sofisticaran, pozorišni način“, rekao je selektor.

Predstavom ,,Očevi i oci“, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda, počinje takmičarski deo 44. Borinih pozorišnih dana. Narodno pozorište Sombor dan kasnije izvešće predstavu ,,Ljudi od voska“.Glumci Ateljea 212 Beograd, 24. oktobra, odigraće predstavu ,,Nestajanje“, dok je za 25. oktobar planiran pozorišni komad ,,Sumnja“, Dramskog teatra „Nikola Vaptsarov“, Blagoevgrad, iz Bugarske.

Program 44. Borinih pozorišnih dana nastavlja se predstavom ,,Bilo jednom u Novom Sadu“, koja je autorski projekat Andraša Urbana, zakazanoj za 26. oktobar, koju će izvesti Novosadsko pozorište ,,Ujvideki sinhaz“. ,,Buđenje proleća“ naziv je predstave koje na programu 27. oktobara u izvođenju Teatara &td iz Zagreba.

A za kraj predstava Koštana Bore Stankovića u izvođenju glumačkog ansambla Narodnog pozorišta iz Niša.

U čast nagrađenih, poslednjeg dana manifestacije, 28. oktobra, , planirana je predstava ,,Koštana“ , koju će izvesti glumački ansambl Narodnog pozorišta iz Niša.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track