LOZNICA - Međunarodna multimedijalna studentska likovna kolonija u Tršiću čiji organizator je Centar za kulturu ‘’Vuk Karadžić“, okupiće i ovog leta, od 15. do 22. Jula, mlade slikare, grafičare, vajare, dizajnere, tekstilce, kostimografe, performere i teoretičare umetnosti. Ove godine u koloniji učestvuju studenti i profesori sa umetničkih fakulteta iz Meksika, Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske i Srbije, umetnički direktor je Marko Lađušić, redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti, a rukovodilac Drago Simić, magistar slikarstva u Centru za kulturu.

Ovo je 24. godina kako se umetnici okupljaju u Tršiću koji će im biti inspiracija za rad, razmenu iskustava, ali i odmor i druženje u prirodi ovog znamenitog mesta, a stvaraće nova dela koristeći materijale koji se nalaze u njihovoj okolini.

trsic--umetnost-sa-motornom-testerom.jpg
T. Ilić 
foto: T. Ilić

- Cilj kolonije je da učesnicima omogući realizaciju različitih umetničkih projekata, ostvari bogatu umetničku zbirku i promoviše Tršić. Učestvovaće 20 studenata i pet profesora koji će biti njihovi mentori. Iz meksičkog fakulteta iz Vera Kruza, sa kojim imamo dugogodišnju saradnju, dolazi nam profesor i dva studenta, iz Rijeke isto dva studenta i profesor, Ljubljane dva studenta, a tu su i studenti sa umetničkih fakulteta iz Beograda, Novog Sada i Republike Srpske. To su studenti završnih godina, uglavnom na master i doktorantskim studijama i praktično su im ovo završni radovi – objasnio je Simić koji je pre 24 godine sa suprugom, magistrom slikarstva, Snežanom Nešković Simić pokrenuo koloniju. Studenti će raditi u drvetu, keramici, baviti se crtanjem, fotografijom, a na završetku kolonije 22. jula biće priređena izložba dela nastalih tokom njihovog boravka u Tršiću. Inače, pokrovitelj Međunarodne multimedijalne studentske likovne kolonije je Grad Loznica.

trsic--kolonija.jpg
T. Ilić 
foto: T. Ilić

Učesnici kolonije u početku su bili samo naši studenti, a onda i mladi iz Češke, Kanade, Luksemburga, Nemačke, Holandije, SAD, Meksika,... i svi su iz Vukovog zavičaja poneli vredna iskustva i lepe uspomene. Tršić jedino 2020. nije imao studente umetnike zbog kovida i nepovoljne epidemijske situacije.