U Vranju je danas u centru grada u organizaciji Lokalne mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Vranja u saradnji sa ŠAF- om organizovana akcija radi podsećanja šire javnosti na sve postojeće važne telefone i važeće platforme u zemlji i na lokalu koji su dostupni svima kojima je potrebna pomoć kada je u pitanju bilo koja vrsta nasilja nad bilo kim.

"Ovo je vid borbe cele naše društvene zajednice protiv trgovine ljudima ali i svakovrsnog nasilja koje za posledicu može da ima povredu druge ličnosti, ugrožavanje dostojanstva i na kraju povredu osnovnih ljudskih prava i sloboda", ističu iz Lokalne mreže.

Proverom kroz evidenciju Višeg javnog tužilaštva u Vranju utvrđeno je da "u 2024. godini nije zaprimljena nijedna krivična prijava za krivično delo Trgovina ljudima iz čl. 388 Krivičnog zakonika", ukazuju nadležni.

Kurir/T.S. KAKO SE ZAŠTITITI I OSTATI BEZBEDAN: Jul je mesec borbe protiv trgovine ljudima u Vranju (FOTO)

Danijela Milosavljević, članica Gradskog veća, ovom prilikom se obratila i govorila o aktivnostima Lokalne mreže u prethodnom periodu. ,,Odlučili smo da do kraja meseca obeležavamo ovu značajnu i odlučnu akciju. Ovo je zajednička borba cele naše društvene zajednice protiv trgovine ljudima ali i svake vrste nasilja, a sve relevantne institucije će preduzeti svoje mere i aktivnosti u pružanju pomoći. Prema informacijama od strane policije i tužilaštva, tokom prethodne godine nije bilo nijednog prijavljenog slučaja trgovine ljudima".

Današnjoj akciji priključili su se i volonteri Kancelarije za mlade, predstavnici Crvenog Krsta kao i predstavnici Udruženja građana Atina. Prisutnima se na skupu obratio Luka Trajković, koordinator Kancelarije za mlade, Sanja Dimić, stručni saradnik za programske aktivnosti Crvenog Krsta i Bojana Nakić ispred Udruženja građana Atina.

Kako se zaštititi i ostati bezbedan Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima biće obeležen akcijom o poznavanju fenomena trafikinga U akciji će obučeni vršnjački volonteri, edukatori Crvenog krsta Vranje u saradnji sa članovima Kancelarije za mlade Grada Vranja organizovati mini edukaciju na temu trgovine ljudima za sve prisutne na Jumkovom bazenu.

Prisutni će popunjavati upitnik o poznavanju fenomena trafikinga. Biće podeljeni flajeri i propagandni materijal koji sadrži osnovne pojmove i preventivna uputstva kako se zaštititi i ostati bezbedan. Ove godine, kao i prethodne godine, aktivnosti Lokalnog antitrafiking tima podržaće i Lokalna mreža za prevenciju vršnjačkog nasilja Grada, saopštavaju iz Lokalnog antitrafiking tima.