SUBOTICA –Termalna banja i jezero u mestu Pačir, pre desetak godina, kada je otvorena, bila je prava atrakcija, zbog svoje pink boje i lekovitih svojstava, koja potiču od minerala koji se u njoj nalaze. Danas je pačirsko Pink jezero u Srbiji privlačna mala oaza za turiste, posebno one koji traže tople zalive i u velikim i poznatim grčim ili drugim morskim destinacijama, gde je voda i preko 28 stepeni.

Tako, nadomak Subotice, svega tridesetak kilometara dalje, a od Beograda udaljeno 178, nalazi se lekovito slano veštačko jezero, u kojem je, ove nedelje, voda topla oko 32 stepena, kažu za Kurir zaposleni u pačirskoj termalnoj pink banji.

3f451a9503844ca2894ed88e7c573eee1.jpg
Kurir/N.H. 
foto: Kurir/N.H.

Mnogima je ovo jezero malo čudo, jer su navikli na plavkasto-zelenkaste jezerske boje, a pačirska voda se menja od roze do braonkaste boje, koja potiče od minerala, joda, broma, koji se ovde nalaze i koji ovo jezero čine lekovitim.Voda izvire bistra, a zbog koncentracije ovih elemenata deluje malo zamućeno, ali posetioci kažu da se osećaju peporođeno nakon kupanja u ovom jezeru.

- Vikendom je gužva veća, a radnim danom je nešto manje posetilaca, kaže za Kurir jedna Novosađanka, dodajući da joj je boravak ovde veoma lekovit i prijatan.

Mesto sa samo oko 2000 meštana preporodilo se za deceniju, od kada banja radi, jer su sagrađeni i apartmani za boravak turista. Decenija od otvaranja veštačkog jezera, 2014. godine, pink banja postala je turistički bum zbog neobične boje i lekovitosti. Od 2018. godine, kompleks je dodatno sređen i pušteni su u rad i dva zatvorena bazena, te se u termalnoj banji uživa tokom čitave godine.

pink-banja1.jpg
Kurir/N.H. 
foto: Kurir/N.H.

Pačirsko slano i termalno jezero privlači sve više turista. Najviše je onih koji leče vaskularne i respiratorne tegobe, reumatske kao i rehabilitacije posle preloma. Topla, slana voda, najčešće kažu, pomaže im u očuvanju i održavanju imuniteta i zdravlja.

Voda izvire sa 1400 metara dubine i na svom putu prolazi kroz stenoviti deo, obogaćena mineralima. Sadrži natrijum, jod, sulfat, brom i druge minerale koji blagotvorno utiču na zdravlje. Temperatura vode u jezeru je leti prosečno od 26 do 30°C, pa se preporučuje kupačima, da posle svakih tridesetak minuta kupanja prave pauzu.

bf8a9fc35a344abcabc00a98f56694741.jpg
Kurir/N.H. 
foto: Kurir/N.H.

Obezbeđeni su i parking, besplatan wi-fi internet, a ove godine, ulaznica od 10 do 20 sati, za kupanje je 500 dinara po odrasloj osobi, dok je 300 dinara za boravak od 17 do 20 sati, kažu za Kurir zaposleni u banji, dodajući da ležaljke, stolice, klupe i sedišta oko bara kao i suncobrani, ne naplaćuju se posebno. U ponudi su i hrana i osvežavajuća pića, a na raspolaganju i tuševi sa toplom i hladnom vodom.

753d3fe0d05248feaec403f5c32cece91.jpg
Kurir/N.H. 
foto: Kurir/N.H.

Pačirci dugo nisu znali, da će na dubini od 1400 metara, bušeći bunar, naći termalnu vodu, sa dosta minerala.Veliki broj mladih kupa se u jezeru, i bazenima, a kapacitet banje je oko 1000 gostiju. Panira se, kako saznajemo i proširenje banjskog kompleksa, za turiste koji vole mir, zdravu seosku hranu i odmor uz lekovitu vodu.