POSMATRANJE MESECA SA BAGDALE: Najmlađi Kruševljani imali jedinstvenu priliku da posmatraju nebeska tela
Foto: Shutterstock

POSMATRANJE MESECA SA BAGDALE: Najmlađi Kruševljani imali jedinstvenu priliku da posmatraju nebeska tela

Srbija -

Astronomsko udruženje „Eureka“ je na Bagdali, iznad Kruševca, organizovalo posmatranje Meseca. Svi ljubitelji astronomije iz Lazarevog grada su učestvovali u posmatranju i fotografisanju Meseca, bez kojeg ne bi postojao život kakav danas znamo na Zemlji...

Ovaj događaj je deo projekta - Astronomski kamp „Jastrebac 2024“, koji realizuje Astronomsko udruženje „Eureka“ u okviru Lokalnog akcionog plana za mlade grada Kruševca uz podršku Kancelarije za mlade, Turističke organizacije i Centra za stručno usavršavanje.

- Najmlađi Kruševljani su imali jedinstvenu priliku da prvi put u svom životu posmatraju Mesec iz teleskopa, koji smo iz Šarengrada prebacili na Bagdalu za ovu priliku. Ovo je promocija i najava Astronomskog kampa, koji će se održati na Jastrepcu od 23. do 25. avgusta. Za učešće na ovom programu mogu da se prijave svi mladi koji vole astrononomiju od 15 do 30 godine. Za avgust smo planirali roj Perseida. Želimo da događaj organizujemo na Rasini, a konačnu odluku donećemo posle razgovora u Gradskoj upravi, kaže Zoran Tomić, osnivač AU „Eureka“ i organizator brojnih akcija ovog udruženja.

Tomić najavljuje i skoro gostovanje dr Dragana Gajića, redovnog profesora na Departmanu za fiziku Prirodno matematičkog fakulteta u Nišu, koji će održati predavanje iz oblasti astronomije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja