NOVA SAZNANJA O ISTORIJI TEMNIĆA: U Bačini održana manifestacija „Dan Dragića M. Joksimovića”, po 23. put (FOTO)
Foto: Kurir/Ž. Milenković

NOVA SAZNANJA O ISTORIJI TEMNIĆA: U Bačini održana manifestacija „Dan Dragića M. Joksimovića”, po 23. put (FOTO)

Srbija -

Manifestacija „Dan Dragića M. Joksimovića”, posvećena poznatom srpskom advokatu i političaru Dragiću M. Joksimoviću, koji je pre 105 godina osnovao prvu biblioteku u ovom delu Srbije, „Temnićku čitaonicu”, održana je u njegovoj rodnoj Bačini. Program je upriličen po 23. put u organizaciji Opštinske biblioteke Varvarin – odeljenja u Bačini i uz podršku Opštine Varvarin.

Ovaj istaknuti intelektualac između dva svetska rata obavljao je odgovorne dužnosti u organima vlasti Kraljevine Jugoslavije, a više puta je biran i za narodnog poslanika. Široj javnosti je poznat kao branilc generala Dragoljuba draže Mihailovića, zbog čega je i stradao od komunističkih vlasti. Optužen za neprijateljsku delatnost, osuđen je na tri godine zatvora i gubitak građanskih prava n godinu dana. Umro je 1. avgusta 1951. godine u zatvoru u Sremskoj Mitrovici.

U programu su učestvovali istoričari i istraživači prošlosti - Bojan Tomić iz Varvarina, Ivan Jovanović iz Orašja i Đorđe Petković iz Paraćina. Gost večeri bila je istoričarka prof. dr Suzana Rajić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a tema ovogodišnje manifestacije bila ja „Srpska državna ideja – od obnove moderne državnosti do njene propasti (1804 – 1918)”.

Istoričar Bojan Tomić je na okruglom stolu, pred oko 100 posetilaca, predstavio svoj rad koji se tiče samog naselja Bačina i njegovog kontinuiteta postojanja i naseljenosti u uopšte istorije same Bačine.

1 / 3 Foto: Kurir/Ž. Milenković

- Velika je čast da će ovogodišnju manifestaciju upotpuniti i prof. dr Suzana Rajić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, čija knjiga biti predstavljena na ovogodišnjoj manifestaciji. Osim samog istorijskog dela i predstavljanja Temnića, ove godine novina je i kulturno – umetnički program. Naravno, ove godine je i lokacija održavanja manifestacije promenjene, najverovatnije zbog toga što se ovaj prostor pokazao prilikom prošlogodišnje promocije knjige, koja je ovde organizovana, tako da je sam ambijent jako lep i okuplja veliki broj zainteresovanih ljubitelja istorije i kulture”, rekao nam je Bojan Tomić.

Prof. dr Suzana Rajić j izjacvila da se u Bačini ne oseća kao gost, već kao deo ove sredine, jer je ovde odrastala, lepa sećanja je vežu za ovu sredinu, jer je i njena majka iz ovog lepog pomoravskog sela, iz porodice Stojanović.

- Deda Živojin, koji nažalost više nije sa nama, ali od koga sam ja mnogo toga naučila, bila sam jedno do petoro unučadi koje je znalo da sluša, a deca neće da slušaju, ja sam umela da ga slušam i to je savet mlađim generacijama, ko ume da sluša može brže da napreduje, može da prevaziđe teškoće na koje nailazi, a kojih ima u svakom životu i između ostalog može da razume, ne da vrednuje, da osuđuje, nego da razume, istakla je poznata naučnica, a zatim govorilao temi moderne srpske državnosti.

Manifestacija „Dan Dragića M. Joksimovića” trajala je više sati, iznad plana, jer su istoričari odgovarali na brojna pitanja publike iz srpske istorije, ali i iz prošlossti Temnićkog kraja.

Program su uveeličali i mladi folkloraši Kulturno – umetničkog društva „Dejan Miletić” iz ovog kraja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja