"DA SE JA PITAM..." Čuveni ronilac koji je tragao i za Barbarom Vitez uočio suludu pojavu na Tisi (FOTO)
Foto: Privatna Arhiva

Opasno

"DA SE JA PITAM..." Čuveni ronilac koji je tragao i za Barbarom Vitez uočio suludu pojavu na Tisi (FOTO)

Srbija -

SENTA - Ni ovog leta u severnom Potisju, nepromišljeni pojedinci ne ustručavaju se da skaču u Tisu sa mostova u Senti, Novom Kneževcu i kod Ade.

Iako su se, nažalost, ranijih godina, neki od skokova u reku sa mostova tragično završili, ovakve pojave uočene su i ovog leta.

To je Kuriru potvrdio Nandor Baranji, ronilac iz Sente i predsednik Spasilačkog tima "Tisa", koji je svojevremeno danima tragao za Barbarom Vitez, tinejdžerkom iz Sente, čije telo nikada nije pronađeno.

Kikinda, Srbija
foto: Privatna Arhiva

Otkako je 2013. godine osnovan Spasilački tim "Tisa" iz Sente, Baranji i njegove kolege brinu o sto kilometara vodene površine i rečnim obalama, od novobečejske brane do srpsko-mađarske granice. Baranji potvrđuje da je nedavno video jednu osobu koja je skočila sa mosta u Senti:

Kikinda, Srbija
foto: Kurir/S.U.

- Čuo sam da je više njih to učinilo sa ovog i mostova u Novom Kneževcu i kod Ade. Da se ja pitam, takvi pojedinci bili bi kažnjeni. Skakaču treba bukvalno puno sreće, pa da sve prođe bez posledica jer je to nekontrolisan pad sa velike visine... Apelujem na kupače da ne skaču sa mostova u Tisu ili u bilo koju drugu reku - kaže Baranji i nastavlja:

- Malo je onih koji znaju pravilno da skoče. Najveći broj onih koji se odluče da urade tako nešto, nikada ne dobije drugu šansu za skok sa visine od 15 metara, koliko iznosi visina mosta u Senti. Podsetiću, pre desetak godina, jedan mladić iz Kikinde stradao je kad je skočio sa mosta u Senti - navodi Baranji.

Kikinda, Srbija
foto: Kurir/S.U.

U zavisnosti od vodostaja, Tisa je ovde duboka između 12 i 13 metara. Ukoliko osoba ne skoči pravilno, udar u površinu vode identičan je padu na beton.

Brojne opasnosti

Zasad, srećom, nema utapanja, ali Tisa ima svoje ćudi i opasnosti. Nosi granje, stabla, razne bačene predmete poput buradi i zamrzivača, pa i mrtve životinje i ljude. U takvim okolnostima plivač može da doživi šok. Podvlačim da apsolutno nije dozvoljeno presecanje plovnog puta, odnosno da neko pokuša da preplivali Tisu. Ne jednom, dešavalo se da osoba u vodi nije čula da dolazi brod koji gura barže, pa je dolazilo do tragedija kod Ade i Bečeja - upozorava Baranji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track