Kolektiv Narodnebiblioteke u Brusu može se pohvaliti u potpunosti realizovanim planom i programom za 2023. godinu u osvrtu na urađeno kaže direktorka Milica Minić.

Očekivanja su premašena, jer je urađeno i više od planiranog.

-To je opremanje Dečjeg odeljenja Narodne biblioteke Brus, u smislu zamene starih i dotrajalih itisona i podnih površina kao i pravljenja dva nova prostora namenjena deci. Jedan je opremljen novim televizorom i lejzi begovima o kome deca rado provode vreme u biblioteci i drugi Svet oko nas. Puni smo elana da istim tempom zakoračimo i u novu 2024. godinu, kaže Milica Minić i ukazuje na nekoliko novih programskih sadržaja.

-Sve to je prosto naš zadatak da decu i korisnike privolimo knjizi i približimo biblioteci, pa smo u skladu sa time planirali i realizaciju raznoraznih radionica u smislu ekoloških, muzičko-scenskih, literarnih, likovnih. 2023. po prvi put smo održali i likovni konkurs u saradnji sa Predškolskom ustanovom „Pahuljice“.

Za vreme Dečje nedelje «Bibliotekari deci» je nova aktivnost koja koje bibliotekari namenjuju tematske programe dečjem uzrastu i koje su njima prilagođene u smislu posete vrtićima i školama.

U susret prvacima smo prvi put ove godine osmislili i realizovali za učenike prvih razreda i uvrstili u plan i program za 2024. godinu. Naš plan je da intenziviramo književne večeri, promocije knjiga, gostovanja poznatih pisaca. Prioritet nam je svakako obogaćivanje knjižnog fonda u kome smo redovni baš iz razloga što osluškujemo želje i predloge korisnika biblioteke.

Nastupajuća godine je prema rečima direktorke Narodne biblioteke važna i zbog nastavka procesa digitalizacije knjižnog fonda i reparacije prostora čitaonice.

- Naredna godina nam je važna zbog vraćanja na put započete digitalizacije knjižnog fonda koji je par godina unazad ostao u zapećku i mirovao, ali nam je želja i zakonska obaveza da sa tim procesom nastavimo kontinuiranim radom,kao i sa radom na unapređivanju kako digitalne platforme tako i na unapređivanju i redovnom ažuriranju sajta Narodne biblioteke Brus koji je nakon dužeg perioda tišine ponovo vraćen u život.

Naredna godina nam je posebno značajna u smislu reparacije plafona u čitaonici Narodne biblioteke Brus, pa verujem da ćemo i tu investiciju i reparaciju istog ostvariti i taj tekući problem otkloniti. Uz zadovoljstvo zbog saradnje.