Kocana Kolesar je svojim nesvakidašnjim umećem postala prava senzacija na internetu. Sa svoje 73 godine ima hobi za koji je potrebna ogromna snaga, međutim, ona ne posustaje.

Šampionka u pucanju iz biča otkrila je kako je počela da se bavi ovim "sportom", ali i poručila da će imati dostojnog naslednika.

"Meni su roditelji rekli da sam ja to obožavala još kad sam bila dete, sa 3 godine. Volela sam konje, imali smo i stoku kući. Nas je bilo 6 sestara, a ja sam bila peta i kao muško, sve sam htela", počela je sa pričom sagovornica.

Kada su roditelji primetili da je pucanje iz biča njena strsat, otac joj je lično napravio jedan, a ona je svoje drugare i drugarice iz sela učila kako da pucaju.

"Bilo mi je zadovoljstvo da okupim dečake i devojčice i da im dam bič da probaju, tada je tako bilo. Na kraju je to preraslo u igru i branili su nam nekad, ali meni je to pucanje baš nekako leglo", istakla je ona.

Iako je njen najzapaženiji nastup onaj sa Bostanijade u Šašincima, ovo nije prvi put da je Kocana učestvovala na nekoj takvoj manifestaciji, a kako ističe, svoj bič uvek nosi sa sobom.

"Ja celog života idem po tim manifestacijama, pogotovo gde ima pucanje iz biča kako bi očuvala tu tradiciju i da ona nastavi da se praktikuje po vojvođanskim selima", napominje Kocana.

Kako navodi, ranijih godina imala je čak i žensku konkurenciju, ali sad ih je sve manje. Ipak ona od bića ne odustaje. "Ja sam promenila mnogo bičeva, i nastavila sam da pucam i pucaću do smrti", kaže sagovornica.

Sada su njeni rivali uglavnom mladići od 20 do 30 godina, a Kocana im neretko, kao iskusnija koleginica, deli savete i trikove.

"Mnogo mi je drago kad vidim da ima još mladih koji žele da pucaju. Nažalost nema ko da ih nauči, jer poenta je otpucati 10 puta bez greške, a oni nekad ne poštuju ta pravila", napominje ona.

Dodaje da je u toku pucanja najvažnije da vam se bič ne obmota oko glave, ruke ili bilo kog dela tela, već da se puca preko glave, što je i najteže. "Oni to nekad bezveze odrade. Ali evo ja sad učim i mog unuka koji želi da nasledi svoju baku", otkriva Kocana.

Ipak, ova neustrašiva žena upozorila je da ovakva vrsta aktivnosti nije za svakog, posebno za one sa hroničnim oboljenjima.

"Preko 60. godine je veće teže da se puca. Oni koji imaju srčanih problema nikako, ali nikako ne smeju da pucaju. Za to je potrebna snaga, a njima može da se sloši", upozorava ona.

Tajna njenog uspeha je u ljubavi. Pucanje iz biča je njena strast, a kako kaže, treba i dobro poznavati materiju. "Meni to nije od juče, prosto tako sam se rodila. Treba znati, voleti i bar ponekad zapucati", priča.

Pored ovog hobija, Kocana je i predsednica aktiva žena koji postoji punih 78 godina, a ona je deo njega već pola veka.

"Tu sam već 50 godina, gde god idemo imamo svoje postavke i štandove, a moj bič je uvek sa mnom. Ponosna sam što imamo toliko žena i što se borimo", dodala je.

Da je zaista pravi šampion govori i činjenica da je mnogo puta nagrade koje je osvajala u pucanju iz biča poklanjala deci koja su se takođe takmičila. "Popnem ih na leđa i tako odem do komisije i kažem da moju nagrade daju njima, da to neko dete bude prvo", objašnjava naša sagovornica.

S obzirom na to da je preko noći postala "slavna", jedina mana koju je našla svom nastupu je upravo bič koji nije bio njen.

"Od unuka je, moj su pokidali prethodnog dana jer sam davala mnogima da pucaju. Sad sam se naučila, pa sledeći put nosim dva biča", navodi.

Kako kaže, kad zapuca otpadaju komadići, a da je postala internet senzacija otkrio joj je unuk.

"Ostala sam bez teksta kada mi je unuk pokazao"

"Ostala sam bez teksta kada mi je unuk pokazao. Kaže baba pogledaj šta su uradili, imaš hiljade pregleda. I on je sad dobio volju da učestvuje i naslediće babu", priča Kocana.

Kocana je i pored svega supruga, majka, baka, ali i prabaka. Kako nam je otkrila, već šesto praunuče je na putu, a iskoristila je priliku i sve pozvala da nauče da pucaju iz biča.

Kurir.rs/Telegraf