Otvaranjem 20. po redu likovne kolonije u porti Crkve Svetog Prokopija u Jasici, započela je 21. muzička manifestacija "Stanislav Binički".

Učestvuje 20 slikara amatera i akademskih slikara iz Kruševca, Varvarina, Trstenika, Jagodine, Vrnjačke Banje i sela domaćina. Radovi sa ovogodišnje kolonije biće izloženi, a izložba otvorena, 27. jula, na dan rođenja velikog kompozitora.

Nakon otvaranja izložbe položiće se cveće na spomen bistu Stanislava Biničkog, a zatim će biti održano veče umetničke muzike, na kojem će nastupiti soprani Milena Damjanović i Petra Brkić, u pratnji pijaniste Milivoja Veljića.

jasika-1.jpg
KCK 
foto: KCK

Organizatori manifestacije su Kulturni centar Kruševac, Crkvena opština Jasika, Osnovna škola „Stanislav Binički“, MZ Jasika i KUD „Stanislav Binički“, a pokrovitelj Grad Kruševac.

Veliki srpski kompozitor, dirigent i pedagog Stanislav Binički rošen je u Jasici, pored Kruševca, 27. jula 1872. godine, a preminuo je u Beogradu 15. februara 1942. godine.

Smatran je najvećim predstavnikom srpske klasične muzike. Autor je prve srpske opere „Na uranku“ i vojničkog marša „Na Drinu“.

spomenik-stanislavu-binickom--u-krusevcu.jpg
KCK 
foto: KCK

Nakon završenih muzičkih studija, vratio se u Beograd, gde je učestvovao u razvoju muzičke i pedagoške delatnosti. Postao je vojni kapelnik i osnivač prvog simfonijskog Beogradskog vojnog orkestra, a 1904. je formirao i Muziku kraljeve garde, kojom je dirigovao do 1920. godine. Bio je i horovođa u Beogradskom pevačkom društvu „Obilić“, Tipografskom pevačkom društvu „Jakšić“, kao i u Pevačkoj družini „Stanković“.

Zajedno sa Stevanom Mokranjcem i Kostom Manojlovićem osnovao je Srpsku muzičku školu (danas Muzička škola „Mokranjac“). Bio je horovođa mnogih pevačkih društava i dirigent Narodnog pozorišta, gde je i 1920.. godine osnovao Operu, čiji je prvi dirigent i direktor bio. Autor je velikog broja kompozicija i drugih muzičkih dela.