DOBRO SE PRIPREMITE, SLEDI VIKEND-KOLAPSA NA GRANICAMA Pred nama 2 kritična dana, ali ovi TRIKOVI mogu da vam pomognu
Foto: Shutterstock

DOBRO SE PRIPREMITE, SLEDI VIKEND-KOLAPSA NA GRANICAMA Pred nama 2 kritična dana, ali ovi TRIKOVI mogu da vam pomognu

Srbija -

Poslednji petak meseca jula uveliko nam je najavio pojačane gužve na ulazu, ali i izlazu iz naše zemlje, pa se tako na najfrekventnijim graničnim prelazima čeka i preko sat vremena i to samo na našem prelazu, dakle više sati sveukupno. Kako objašnjavaju iz Auto-moto saveza Srbije (AMSS), razlog za to je očekivana smena turista, kakva je karakteristična upravo za poslednji vikend meseca jula.

- Gužva je pojačana u pravcu ka zemljama Zapadne Evrope, a duža zadržavanja očekuju se na ulazu u Srbiju iz Makedonije i Mađarske. Takođe, duža zadržavanja se očekuju i dalje ka jugoistoku Evrope, u oba pravca - objasnila je Nevena Damjanović iz AMSS.

Dakle, prvi veći povratni talas u ovoj turističkoj sezoni usloviće jači intenzitet saobraćaja od sada i u suprotnom smeru, pa će na našim prelazima, ali i susednim kontrolnim terminalima sigurno biti dužih zadržavanja.

Granični Prelaz
foto: Shutterstock

Petak, subota i nedelja "najkritičniji"

Očekivano, srpski turisti upućuju se ka izlazima iz naše zemlje upravo petkom, subotom i nedeljom, a isti je slučaj i sa povratkom među granice Srbije.

Tako je već danas primetno da su gužve na putevima i graničnim prelazima pojačane, a najveće se stvaraju na ulazu u Srbiju preko graničnog prelaza Horgoš, na izlazu preko Preševa, izlazu preko Gradine, kao i ulazu preko Batrovaca.

Ovih dana, granični prelaz Preševo zadaje muke mnogim sugrađanima koji su krenuli na letovanje u Grčku.

Društvene mreže svakodnevno su bile preplavljene fotografijama dugačkih kolona vozila sa granice, a srpski turisti čekali su i po nekoliko sati.

I danas je situacija na izlazu iz Srbije slična, te se na prelazak graničnog prelaza čekalo najmanje sat vremena, koliko su bile zvanične procene. Međutim, na svim graničnim prelazima dodajte i ona čekanja na prelazu susedne zemlje (ukoliko nisu objedinjeni, kao na srpsko-makedonskoj granici), odnosno čekanja u međuzoni.

Koristite alternativne prelaze

Prema rečima naše sagovornice iz Auto-moto saveza Srbije, preporuka je da se koriste alternativni granični prelazi koji su svoje radno vreme produžili u toku letnje sezone.

- Produženo radno vreme je na granici sa Mađarskom na prelazu Bački vinogradi, te do do 1. septembra, upravo u najfrekventnijim danima (petkom, subotom i nedeljom) radi od 7 do 22 časa. Takođe, na prelazu Bajmok istim danima je produženo radno vreme od 7 časova do ponoći i tako će biti sve do 8. septembra. Granični prelaz Horgoš II radi od 5 do 23 časa - objasnila je Nevena Damjanović.

Kako je dodala, ne može se precizno govoriti o tome koje je doba dana najbolje za prelazak granice, jer su vremenski uslovi takvi da i u jutarnjim ili večernjim časovima može biti pojačan intenzitet saobraćaja.

U avgustu gužve svakog vikenda

Iz AMMS navode još i da se svakog vikenda avgusta očekuju novi talasi srpskih turista koji će se smenjivati na ulascima i izlascima iz naše zemlje, te se veća zadržavanja na graničnim prelazima očekuju sve do kraja sezone godišnjih odmora.

- Tradicionalno je sredina i kraj meseca vreme kada su na putevima i granicama pojačane gužve, a ako govorimo o avgustu, to bi onda bilo od 16. do 18. avgusta, iako treba napomenuti da će svaki vikend ovog meseca biti moguća duža zadržavanja na graničnim prelazima - zaključuje sagovornica "Blica".

Pet ključnih saveta za vozače

  • isplanirajte više vremena za putovanje
  • krenite na put ranije
  • ne žurite
  • budite strpljivi i tolerantni
  • vozite sporije i poštujte saobraćajne propise
gužva, saobraćajna gužva, saobraćaj, saobraćajni špic
foto: Beta/Miloš Miškov

Kako da znate kolika je gužva na putevima i granicama

Kako biste tokom puta saznali na kom graničnom prelazu je najveća gužva, a gde je najprohodnije, od velike pomoći mogu da vam budu četiri stvari.

JP "Putevi Srbije"

Koristiće vam praćenje dnevnih servisnih informacija na sajtu JP “Putevi Srbije”, da bi znali ima li radova na nekim saobraćajnicama, da li su neke privremeno zatvorene i koji su onda alternativni pravci, te da ili ima gužvi na naplatnim stanicama autoputeva, ali i kakve vremenske prilike, od magle do poledice, vas očekuju na pojedinim deonicama.

Obratite pažnju: Ovo će vam pomoći u domaćem saobraćaju, ne i u inostranstvu.

Sajt AMSS

Kako se budete približavali granici, stanje na prelazima i putevima uopšte možete da proverite na sajtu AMSS, a koristan je link gde uživo možete da pratite snimak sa kamera. Osim samog snimka, tu je navedeno i koliko se, prema zvaničnim informacijama, čeka na granici.

Obratite pažnju: AMSS daje informacije samo o tome koliko se čeka na našoj granici, dakle bez onog što vas dodatno očekuje u međuzoni i na samom prelazu države suseda. A to može da pridoda nekada i još nekoliko sati čekanja u koloni.

Aplikacije za mobilni

Prikaz gužvi na granicama daju i aplikacije za pametne telefone, poput "BorderWatcher". Ona se oslanja na iskustva korisnika aplikacije koji objavljuju koliko su vremena proveli na nekom graničnom prelazu.

Dovoljno je da odaberete zemlju iz koje dolazite i u koju idete i izaći će vam lista graničnih prelaza i trenutno vreme čekanja. Možete i vi da podelite svoje iskustvo i tako pomognete i drugima.

Obratite pažnju: Korišćenje mobilnog internet saobraćaja na graničnim prelazima može da prouzrokuje vanredne troškove ako se zadesite u romingu.

Google Maps

Ako u Gugl mapama uključite opciju prikaza intenziteta saobraćaja (traffic) i zumirate na određeni granični prelaz, ili bilo koji drugi deo vaše rute, možete da vidite koliko su duge kolone automobila predstavljene punim crvenim ili bordo linijama.

Obratite pažnju: Važno je da se o gužvama i stanju na prelazima informišete na vreme, makar pola sata pre dolaska na granicu. Jer, ako dođete pred granicu i upadnete u gužvu, više nema nazad, nema polukružnog - osuđeni ste na čekanje. Još jedna važna napomena, opcija "traffic" ne radi u offline modu mape koju ste prethodno preuzeli.

Kurir.rs/Blic

Bonus video:

00:24

Ogromne gužve iz pravca Zlatibora ka Užicu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track