PRVI PARK TAMNOG NEBA U SRBIJI BIĆE NA VIDOJEVICI: Smatra se da je baš ovo mesto najbolje za posmatranje zvezda (FOTO)
Foto: B.R.

PRVI PARK TAMNOG NEBA U SRBIJI BIĆE NA VIDOJEVICI: Smatra se da je baš ovo mesto najbolje za posmatranje zvezda (FOTO)

Srbija -

Na planini Vidojevici, gde se nalazi i najveći teleskop na Balkanu „Milutin Milanković“ beogradske Opservatorije trebalo bi da bude i prvi Park noćnog neba u Srbiji. U tu realizaciju su uključeni Nevladina organizacija “Carpe Noctem”, Astronomska opservatorija u Beogradu, Prirodno-matematički fakultet Novi Sad i Centar za promociju nauke, a zainteresovano je i Ministarstvo nauke tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, kao i Grad Prokuplje. S tim u vezi održana je prva radionica “Postani noćni rendžer” koju su organizovali docent dr Dajana Bjelajac sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, dr Milan Stojanović iz Astronomske opservatorije u Beogradu i Aleksa Vasić iz Centra za promociju nauke.

Oni su naglasili da je nebo nad Vidojevicom 6. magnitude po čistoći i da je to mesto u Srbiji zapravo najbolje za posmatranje zvezda i neba. Dalje od 6. Magnitude, ljudske oči ne mogu da vide. Ipak, celokupan projekat zahteva vreme, ali i spremnost građana Prokuplja da se uključe u sve to.

- Park tamnog neba ne može da se napravi preko noći, ali dobili smo podršku da krenemo sa ostvarivanjem. Tako će se, eto prokuplje, odnosno Vidjevica i Beli Kamen upisati u svetske mape- kazao je dr Stojanović.

1 / 5 Foto: B.R.

On je objasnio i da je Park tamnog neba međunarodni projekat koji se odnosi na one tačke u kojima nema svetlosnog zagađenja, odnosno ono je svedeno na najmanju meru, tako da ne utiče na noćna posmatranaj neba.

- Ovaj projekat podrazumeva i dobijanje dozvola od vlasnika vikendica i kuća da neće postavljati reflektore kod svojih objekata, na primer, pa je to jedan zaista temeljan posao, koji se nadamo da ćemo uz pomoć građana Prokuplja ostvariti- kazala je docent dr Dajana Bjelajac sa PMF u Novom Sadu.

Projekat Park tamnog neba podrazumeva i edukacije, planetarijum, radionice, skupove i sve to će ovo mesto učiniti posebnim.

Otvara se i naučni kamp za osnovce i srednjoškolce, sličan Petnici

U nekadašnjem Odmaralištu na Belom Kamenu koje je na 2,5 kilometara od Opservatorije na Vidojevici planirano je otvaranje naučne stanice i kampa za osnovce i srednjoškolce. Iskoristiće se postojeći objekti i sagraditi dodatni, a projekat koji je bila u obavezi lokalna samouprava da završi je predat nadležnom Ministarstvu nauke tehnološkog razvoja i inovacija, koje će finansirati dogradnju. Čeka se njihov odgovor o početku radova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track