U Prislonici kod Čačka danas počinje Sabor frulaša Srbije “Oj Moravo“, 37. po redu.

Sabor traje dva dana i ponovo će okupiti virtuoze na pastirskom instrumentu koji će se i ove godine nadmetati za prestižnu nagradu “Zlatna frula”.

Tradicionalno ova manifestacija važi za jednu od retkih na kojoj se osim zvuka frule ne može čuti neki drugi instrument zbog čega svake godine privlači publiku istančanog sluha i muzičkog ukusa.

Podsećamo, frulaška praksa uvrštena je u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Novina na ovom Saboru frulaša je izbor najbolje frule izrađene u D tonalitetu, a na predlog graditelja ovog instrumenta Milana Krsmanovića.

“Do sada imamo šest prijavljenih graditelja. Onaj čija frula po oceni stručnog žirija bude ocenjena kao najbolja, dobiće statuu i novčanu nagradu koje će mu biti dodeljene na završnoj priredbi, u nedelju, 28. jula. Pobedniku će frula biti vraćena, a on će Saboru donirati drugu frulu, istog tonaliteta, koja će pripasti najboljem frulašu u savremenoj kategoriji sviranja” kažu organizatori iz Centra za negovanje tradicije u Čačku.

Ovogodišnji Sabor frulaša se održava u duhu obeležavanja 25. godišnjice odbrane otadžbine od NATO agresije I počeće podizanjem saborske zastave u Prislonici, selu pod planinom Vujan.

Program ovogodišnjeg Sabora frulaša posetiocima nudi brojne izložbe počev od rukotvorina, starih zanata, jela domaće kuhinje, pa sve do predavanja eminentnih stručnjaka koji objašnjavaju fenomen frule.

Sabor će i ove godine okupiti više od stotinu učesnika, takmičara, koji će se u različitim kategorijama nadmetati za neko od priznanja. U okviru bogatog programa biće promovisan i pobednik konkursa za savremenu kompoziciju na fruli inspirisanu narodnom tradicijom.

Na Saboru frulaša predstaviće se i mladi polaznici koji su muziciranje na ovom instrumentu izučavali na radionicama u Prislonici, Mrčajevcima Gornjoj Gorevnici i Prijevoru. Zajedno sa njima saborovaće i profesori i studenti Muzičke akademije u Beogradu.

Domaćin ovogodišnjeg Sabora je dr Daragn Stanić, predsednik Matice srpske koji će kroz predavanje posetiocima predstaviti frulu kao neizbežnog aktera u srpskoj kulturi.