PREVARILI DEVET BRKAJLILA: Održana 27. "Somovijada" na Zvorničkom jezeru (FOTO)
Foto: T.Ilić

PREVARILI DEVET BRKAJLILA: Održana 27. "Somovijada" na Zvorničkom jezeru (FOTO)

Srbija -

MALI ZVORNIK – Tradicionalno dvodnevno nadmetanje u lovu soma ‘’varalicom”, ‘’bućkom”, i dubinskim ribolovom, poznata ‘’Somovijada’’ završeno je danas u sklopu manifestacije Dani sportsko-rekreativnog i kulturnog turizma - ‘’Drina je smisao života’’ na Zvorničkom jezeru. Na 27. nadmudrivanje sa jezerskim brkajlijama ovoga puta su se upustila 92 ribolovaca iz Srbije i inostranstva koji su imali lepo vreme i devet somova ‘’u meri’’ spremnih na saradnju.

1 / 6 Foto: T.Ilić

Da ništa nije slučajno i da je uz ribolovačku sreću i te kako potrebno i znanje potvrdio je Damjan Aleksić, iz Sremske Mitrovice, koji je i ove godine imao najbolji ukupni ulov. On je ponovio prošlogodišnji uspeh i ponovo trijumfovao na ‘’Somovijadi’’, ovo mu je četvrti put, ovoga puta sa ukupno osvojenih 7.550 gram-poena. Bio je zadovoljan i skromno je rekao da je ponovo imao najviše sreće. Učestvovao je, kaže, na više od polovine ‘’Somovijada’’, a verovatno će biti i na narednoj. Drugo mesto pripalo je Jovanu Vračeviću iz Sakara sa osvojenih 6.345 gram-poena koji je imao najveći pojedinačni ulov, somče od četiri kilograma i 730 grama, dugo 87 centimetara, dok je treći Šapčanin Branislav Stanković sa 5.335 gram-poena. Najuspešniji ribolovci dobili su od organizatora vredne nagrade koje im je predala ministarka bez portfelja Tatjana Macura. Rekord takmičenja i posle ove ‘’Somovijade’’ ostao je na snazi iz 2015. kada je meštanin Nebojša Novaković izvukao soma od 13.720 grama i dugog 122 santimetra. ‘’Somovijadu’’ su Malozvorničani pokrenuli od 1998. zbog priča da jezerske dubine kriju velike somove teške preko sto kilograma, ali slična grdosija do dana današnjeg nije izvučena na površinu. Dok su se ribolovci nadmidrivali sa somovima na obali, u Sakaru, trajalo je takmičenje u kuvanju riblje čorbe ‘’Zlatni kotlić’’. Učestvovalo je dvanaest ekipa, a po oceni stručnog žirija, najbolju čorbu imala je ekipa ‘’I mi smo Sremci“ iz Martinovaca kod Sremske Mitrovice, drugo mesto pripalo je ‘’Pečenjara kod Jove“ iz Brankovine, a treće malozvorničkom Udruženju penzionera.

Manifestacija ‘’Drina je smisao života’’ traje od četvrtka, a večeras se završava koncertom na stadionu u Malom Zvorniku. Organizatori su Turistička organizacija i Klub sportskih ribolovaca “Drinsko jezero”, a pokrovitelj Opština Mali Zvornik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track