Povodom praznika Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice, na sceni KPZ-a, u organizaciji Kulturnog centra Kruševacodržano je tradicionalno pesničko veče.

Pesničko prinošenje, besedom blagoslovio je sveštenik, sekretar Eperhije kruševačke, protojerej-stavrofor Dragi Veškovac.

Moderator programa Ljiljana Pantelić upriličila je razgovor sa Slavoljubom Markovićem i Milovanom Ercem, a poeziju su kazivali Olga Petković, Ljubodrag Obradović, Slađana Bundalo, Veljko Stambolija, Nada Milosavljević Keti, Slavica Davidović, Dajana Cvetković Lazić, Ljiljana Tamburić i Milosav Đukić Đuka.

slava-pesnika-u-krusevcu.jpg
KCK 
foto: KCK

Duhovne pesme izveo je Crkveni hor „Sveti knez Lazar“ pod rukovodstvom dirigenta Ružice Veškovac.

Ikona Presvete Bogorodice Trojeručice najpoštovanija je u srpskom narodu.

Predanje kaže da je iscelila ruku Svetog Jovana Damaskina koji se borio protiv ikonoboraca i zbog toga je od strane damaskog kalfe kažnjen odsecanjem ruke.

Ožalošćen, Sv. Jovan molio se pred ikonom Presvete Bogorodice i tada se dogodilo čudo! Bogorodica ga je iscelila. Iz zahvalnosti za učinjenu milost, Sv. Jovan je ikoni Bogorodice pridodao još jednu ruku.

Tako je ikona nazvana Trojeručicom. Ikona je dugo čuvana u domu Nemanjića, a kada su Turci okupirali Srbiju, monasi su iz Studenice ikonu vezali za jednog magarca i pustili ga da ide po Božijij volji. Magare se, prošavši kroz čitavu Srbiju i Makedoniju, na kraju zaustavilo kod Svete Gore.

Od tada se čudotvorna ikona nalazi na Hilandaru.