TA SE LEPOTA MORA DOŽIVETI: Jedinstvena regata na mirnim vodama Zvorničkog jezera! Ministarka Macura na otvaranju (FOTO)
Foto: Kurir/T.I.

TA SE LEPOTA MORA DOŽIVETI: Jedinstvena regata na mirnim vodama Zvorničkog jezera! Ministarka Macura na otvaranju (FOTO)

Srbija -

Bučno, veselo, uz gromoglasnu muziku, brojne zastave i dan kao naručen zaplovila je juče, oko 10 časova, jedinstvena, malozvornička regata na mirnim vodama, sa obala Velike Reke ka Sakaru. Okupilo se i staro i mlado da zaplovi Zvorničkim jezerom u čamcima svih veličina i različitih materijala, katamaranima, kanuima, a posade su bile od par "mornara" do baš brojnih ekipa.

Regatu je svečano otvorila Tatjana Macura, ministarka bez portfelja, zadužena za oblast rodne ravnopravnosti, sprečavanja nasilja nad ženama i ekonomskog i političkog osnaživanja žena, koja je prvi put došla na Zvorničko jezero.

Mali Zvornik, Zvorničko jezero
foto: Kurir/T.I.

- Prijatno sam iznenađena brojem učesnika. Upravo se vraćam iz prve zvanične posete Republici Srpskoj, dolazim dužinom toka Drine, prošla sam Foču, Višegrad, sinoć provela veče u Ljuboviji, a danas sam ovde. Drina je zaista jedna divna reka koja nije granica već reka koja spaja i drago mi je što ovakvim manifestacijama malozvornički turistički potencijali mogu da se upotpune. Najvažnije je da pošaljemo poruku da je ovo dobro mesto da ovde napravite izlet iz gradske gužve, provedete vreme i na taj način podstaknete razvoj malozvorničke opštine i u isto vreme uživate - izjavila je uoči "dizanja sidra" ministarka i otkrila da je ljubiteljka ribljih specijaliteta.

Mali Zvornik, Zvorničko jezero
foto: Kurir/T.I.

Njen domaćin, predsednik opštine Zoran Jevtić kazao je da mu je "veliko zadovoljstvo što je ministarka našla vrmena da dođe na regatu".

- Želimo da Mali Zvornik bude mali samo u nazivu, a na turističkoj mapi Srbije veliki. Ovo je jedina jezerska regata, imamo danas izuzetno lepo vreme, mnogo plovila, sve preduslovi za lepo druženje na vodi - kazao je on pre ukrcavanja na katamaran.

Mali Zvornik, Zvorničko jezero
foto: Kurir/T.I.

Regata koja se održava u sklopu tradicionalne manifestacije Dani sportsko-rekreativnog i kulturnog turizma "Drina je smisao života" prvi put je umesto u nedelju organizovana u subotu, a sudeći po poseti to ljubiteljima plovidbe nije smetalo. Jevto Marković, direktor opštinske Turističke organizacije, navodi da je ovo 13. malozvornička regata, a koliko mu je poznato, jedina u Evropi na mirnim vodama.

Mali Zvornik, Zvorničko jezero
foto: Kurir/T.I.

- Na startu imamo veliki broj učesnika, prijavljeno je oko 350 plovila i oko 3.500 učesnika koji će do cilja u Sakaru prevaliti 22 kilometra. Imaćemo kratku pauzu u Culinama pa se u podne kreće dalje. Na uređenu plažu u Sakaru treba da stignemo oko 16 časova gde se uz prigodan program nastavlja druženje. Učešće na ovoj regati ne može da se prepriča, to je stvarno nešto prelepo što mora da se doživi, a danas je vreme odlično, raspoloženje takođe tako da očekujemo da svi sa regate ponesu lepu, nezaboravnu uspomenu - rekao je Marković pre nego što se otisnuo sa ostalim učesnicima niz Zvorničko jezero.

Mali Zvornik, Zvorničko jezero
foto: Kurir/T.I.

Inače, ovogodišnja manifestacija "Drina je smisao života" završena je sinoć velikim koncertom na malozvorničkom stadionu, a nastupili su Nada Topčagić, Željko Vasić i Nenad Manojlović. Organizator trodnevne manifestacije je Turistička organizacija, a pokrovitelj Opština Mali Zvornik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track