Nikola, šestogodišnji dečak iz Sremske Mitrovice, pokazao je da i mali ljudi mogu imati veliko srce. Danima prodaje svoje igračke ispred lokala svojih roditelja, sve u želji da pomogne bolesnoj deci.

Inspirisan akcijama koje su roditelji organizovali za prikupljanje novca za sugrađane kojima je pomoć potrebna, Nikola je došao na ideju da prodaje svoje igračke i sav prihod donira deci iz humanitarne organizacije. Iako je prvobitno želeo da pomogne svoj bolesnoj deci, ubrzo je shvatio da ih ima mnogo. Na kraju je smanjio svoj spisak, ali njegova želja da pomogne ostala je ista.

Nikolina mama kaže: „Mi smo hteli da poklonimo igračke, ali on je došao na ideju da ih proda za decu. Rekao mi je: ‘Mama, znaš kako ti imaš onu kutiju za devojčicu na poslu? Tako želim i ja da skupim u svoju kasicu i dodam mojih parica.’ Pošto je on hteo da pomogne svim drugarima koji su bolesni, ali je onda shvatio da ih ima preko 667, rekao je: ‘Mama, koliko stane na papir?’ Tako je na papiru zapisao 50 drugara.“

Dijana Šćekić MALI HEROJ IZ SREMSKE MITROVICE: Nikola (6) odlučio da POMOGNE BOLESNOJ DECI, prodaje igračke i donira sav prihod (FOTO)

Sav novac koji Nikola prikupi podeliće na 50 jednakih delova i uplatiti na račune dece kojima je pomoć najpotrebnija. Cilj je prikupiti najmanje 10.000 dinara i poslati porukicu svakom drugaru. Iako je drugara previše, Nikola veruje da će makar nešto značiti.

Na njegovom štandu u ulici Petra Preradovića mogu se pronaći razne igračke koje prodaje sa jednim ciljem – da pomogne deci kojoj je potrebna pomoć za lečenje.

Prvo veče, nakon prodaje, Nikola je ponosno upitao svoje roditelje: „Mama, tata, jeste li ponosni na mene? Ja sam odlučio, neću biti ni pilot ni vojnik, biću prodavač igračaka za bolesnu decu da bi oni mogli da prežive.“