ZAVRŠEN MUZIČKI FESTIVAL "NA RASKRSNICI": Tri dana različite muzike oduševilo posetioce! (FOTO)
Foto: T. Ilić

ZAVRŠEN MUZIČKI FESTIVAL "NA RASKRSNICI": Tri dana različite muzike oduševilo posetioce! (FOTO)

Srbija -

Nastupom ‘’Braće Teofilović“, blizanaca Ratka i Radiše poznatih po izvođenju tradicionalne muzike na specifičan način, u amfiteatru Crkve Svetih apostola Petra i Pavla, u Banji Koviljači, u nedelju uveče završen je ovogodišnji loznički muzički festival ‘’Na raskrsnici’’ (Crossover Musicfest).

Na raskrsnici’, Loznica
foto: T. Ilić

Oni su pevali u sjajnom ambijentu, a poštovaoci njihove muzike imali su priliku da uživaju slušajući odličnu braću koja obeležavaju tri decenije rada.

Šesti muzički susreti ‘’Na raskrsnici’’ počeli su u petak na šetalištu, ispred Vukovog doma kulture, gde su najpre zasvirale žice sa gitare Lozničanina Zorana Starčevića, pokretača festivala, i njegovih sinova Željka i Nikole.

Ovoga puta oni su bili ‘’Balkan Strings Quintet“, odnosno prošireni sastav ‘’Trija balkanske žice“, sa perkusionistom i basistom, a izveli su svoj prepoznatljiv program završivši nastup legendardnom ‘’O bela ćao’’. Isto veče nastupila je Maja Milinković Fadolinka sa pratećim sastavom.

Na raskrsnici’, Loznica
foto: T. Ilić

Milinkovićka koja živi na relaciji Sarajevo-Lisabon, prvi put je nastupila u Loznici gde se predstavila kombinacijom portugalske fado muzike i sevdalinki, a za obe, kako je rekla, ’’moraš imati dušu’’ kao i za svaku muziku ukoliko želiš da to bude uspešno.

Sa njom su nastupila dvojica gitarista i jedan perkusionista, a izvela je i njene autorske pesme. Kako je to i ranije govorio Starčević ovo je specifičan festival na kojem je ukrštaju različiti muzički pravci, pa je publika čula do sada džez, salsu, sada fado, spojeve različitih muzičkih žanrova i stilova koji se sreću ‘’Na raskrsnici’’.

U subotu uveče posetioci su uživali u rok standardima koje je izveo fenomenalni Filip Žmaher sa grupom ‘’Black and White“.

Slušale su se i pevale vanvremenske pesme koje su iza sebe ostavili Rolingstonsi, Prisli, Pink Floyd, ZZ Top, Bily Idol, The Calt, Dip Parpl kao i sa ovih prostora Smak i Atomsko sklonište, a oduševljena publika burnim aplauzima ispratila je svirku koja će se pamtiti.

Pokazalo se da poklonika rok zvuka i te kako ima i da im nedostaju ovakvi koncerti.

Zahvaljujući Stračevićima i Turističkoj organizaciji grada Loznice koja je suorganizator festivala, Lozničani već šest godina, svakoga jula, imaju priliku da za tri noći prvi put čuju i zavole neke nove muzičke pravce, ali i podsete starih pesmama i uživaju u nastupu odličnih muzičara. Inače, svirano je na otvorenom, u vedrim letnjim večerima, a kao i prethodnih godina za publiku su svi koncerti bili besplatni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track