Festival narodne muzike Vrnjačka banja 2024. predstavio je ljubiteljima kvalitetne srpske dvojke 21 novu kompoziciju. Program koji zajedničkim snagama organizuju Izdavačka kuća Diskos i turistička organizacija Vrnjačke banje, naslednik je čuvenog "Novi glasovi Diskosa" koji je svojevremeno imao veliki uticaj na razvoj srpske dvojke.

Treću godinu zaredom Vrnjačkii trg kulture ispunili su ljubitelji tradicionalne narodne pesme.

sequence-02.01-34-28-03.still019.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Ovo što je izvedeno večeras mislim da je od publike izuzetno lepo primljeno i u tom smislu mi izražavamo zadovoljstvo. Mislim da smo podstakli pored poznatih autora i mnogo mladih autora da se bave muzikom, da prave pesme i da ih na ovaj način prezentiraju publici - rekao je Miodrag Milutinović, organizator Festivala.

Po završetku takmičarskog dela organizatori su dodelili specijalne nagrade za doprinos kulturi i očuvanju tradicije.

sequence-02.01-35-01-03.still020.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Mi kao Savez Estrednih muzičkih umetnika Srbije, odnosno SEMUS, apsolutno podržavamo sve ovakve manifestacije koje imaju za cilj da vrednuju narodnu muziku, odnosno novu narodnu muziku u tradiciji naše narodne muzike - kaže Dragiša Golubović, predsednik SEMUS-a.

Goran Šljivić, direktor Grand produkcije izrazio je zadovoljstvo zbog priznanja koje mu je dodeljeno:

sequence-02.01-35-28-16.still021.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Nagrada je prestižna, naravno sam zadovoljan i srećan. Ovom prilikom koristim da prvenstveno Diskosu čestitam jubilej, da Vrnjačkoj banji poželim puno uspeha u narednim festivalima i da kažem da su festivali nama potrebni, upravo zbog očuvanja muzike i očuvanja tradicije naše muzike i šire.

Na nagradi se zahvalio i Živorad Ajdačić koji se prisetio nekadašnjih sličnih muzičkih manifestacija u čijem je stvaranju i realizaciji učestvovao.

sequence-02.01-35-50-16.still022.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Sećam se kad sam pravio najčestitije programe za Cuneta Gojkovića, za Predraga Živkovića Tozovca, za mnoge naše velikane od Arsena Dedića i svih, gde smo pravili programe koji su nešto činili. Narodna muzika je u jednom periodu bila perjanica kulture Srbije. Posle su počele da se rade neke druge aktivnosti, ali moramo da se setimo da je ona uvek bila primarna. Od kafane, od festivala, od slušanja radiA i televizije i tako dalje.

Posle specijalnih priznanja usledilo je proglašenje pobednika. Nagrade za interpretaciju dobili su Ranko Šemić i Zorica Slavić. Za tekst je nagrada pripala Živoradu Radojeviću za pesmu "Eh kad bi moja bila". Najbolji aranžman napravio je Novica Nikolić Patalo u pesmi "Ljubav na prvi pogled". Najbolja kompozicija je "Nema lepše od Srbije", autora Mića Živojinovića, a dodeljene su i posebne nagrade za izvornost u duhu tradicionalne muzike.

sequence-02.01-37-07-16.still023.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Čast mi je i zadovoljstvo da sam večeras deo ove manifestacije. Prvi put učestvuje. Volim tradicionalnu muziku, volim da negujem narodnu muziku i nadam se da će biti još pobeda - rekla je Zorica Slavić.

Zadovoljstvo je izrazio i drugi dobitnik nagrade za najbolju interpretaciju Ranko Šemić:

sequence-02.01-37-24-04.still024.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Svaka nagrada koja dođe je dobrodošla i naravno da je čovek uvek zadovoljan posebno prva. Možda sam imao sreće ove godine, inače bilo je dobrih pevača i dobrih kompozicija, dobrih pesama, dobrih izvođenja, ali ja sam se verovatno izdvojio negde žiriju tako pa su glasali za mene. Znači svi su bili podjednaki, svi su mogli da budu pobednici večerasa.

Za kraj treba reći da je želja organizatora festivala da ponovo oživi kvalitetu muzike i pruži priliku talentovanim ljudima očigledno ispunjena.

kurir televizija ZAVRŠEN TREĆI PO REDU "FESTIVAL NARODNE MUZIKE VRNJAČKA BANJA" Evo koji su pevači osvojili prvu nagradu za interpretaciju

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

Nebojša Vukosavljević Željko Samardžić koncert, Vrnjačka Banja