Na dan Svete velikomučenice Marine, crkvicu na Vodici kod Kikinde, posvećenu toj svetici, preplavila je reka ljudi.

Uvek je sveža i bistra voda na izvoru u okviru crkve, a Kikinđani i stanovnici ovog dela Vojvodine znaju zašto je to tako. Prema predanju, veruje se da ova voda ima iceliteljsku moć. Vodu sa ovog izvora otkrio je čobanin, koji je sa stadom dolazio na mesto na kome je 1865. godine podignuta crkvica. Prema legendi, kad je u vodi oprao bolesne noge, osetio je olakšanje a noge su se navodno same iscelile.

crkvica-na-vodici-foto-s.u..jpg
Kurir.rs/S.U. 
foto: Kurir.rs/S.U.

Prema pričama starih, veruje se da voda pomaže samo onima koji su istinski iskreni u svojoj veri:

branka-marceta-foto-s.u..jpg
Kurir.rs/S.U. 
foto: Kurir.rs/S.U.

- Rasla sam u verskom duhu, iako to nije bilo karakteristično u vreme mog odrastanja. Ipak, deca mi se zovu Jovan i Marija, što znači da je nešto duboko ukorenjeno. Vera je sve u životu, vera i samopouzdanje- kaže za Kurir Branka Marčeta.

voda-i-vera-foto-s.u..jpg
Kurir.rs/S.U. 
foto: Kurir.rs/S.U.

U Kikindu je došla nakon ratnih dešavanja devedesetih iz Sarajeva.

Kikinđanin, Ljubomir Dalmacija, već decenijama posećuje ovu svetinju:

- Priča o lekovitosti vode prenosi se s kolena na koleno. Ovde nekada nije bilo crkve, bila je bara. Čovek je zalečio nogu od te vode, prema pričama. Voda pomaže, ali onima koji su stvarno verujući- kaže Ljubomir Dalmacija.

Interesantno je da po vodu dolaze vernici pravoslavne veroispovesti, ali i drugih vera. Jedan čovek je vodu odneo u čuvenu rusku kliniku u Kalugi.

svestenici-foto-s.u..jpg
Kurir.rs/S.U. 
foto: Kurir.rs/S.U.

Duga je tradicija u Kikindi da se verni narod iz grada i okolnih mesta okuplja na Ognjenu Mariju na ovom svetom mestu i zbog njenog velikog značaja. Ona je bila svetinja kako za verujuće ljude, tako i za one neutvrđene u veri, jer svojim prisustvom i korištenjem vode sa ovog izvora, ljudi su doživljavali razna isceljenja, koja su sveštenici nekada beleželi, nekada pamtili:

- Najviše smo se oslanjali na lična iskustva, da svaki čovek na svoj način doživi blagodet Božiju i slavu Svete mučenice Marine- kaže otac Boban Petrović, starešina hrama Svetih Kozme i Damjana.