Gašenje požara koji se iz Republike Severne Makedonije proširio na planinu Kozjak nedaleko od manastira Sveti Prohor Pčinjski je nastavljeno. I dalje su sve snage na terenu, potvrdio je Vedran Tašković, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Pčinjskog upravnog okruga koji se nalazi na terenu na Kozjaku.

pozar6.jpg
Kurir.rs/T.S. 
foto: Kurir.rs/T.S.

Na terenu su 54 vatrogasca sa 17 vozila, dva kamiona, dva ATV. U gašenju požara učestvuje i Helikopterska jedinica.

"Devet naleta je imao helikopter koji se zove PUMA, tako da je 27 tona bačeno gore. I dalje su sve snage na terenu. Nema objekata u blizini. Nema opasnosti po manastir Sveti Prohor Pčinjski, nema povređenih i dalje se nastavilo gašenje požara pešadijom. Izgorelo je više hektara, ali veći deo je u Severnoj Makedoniji", napominje Tašković .

"Kod nas je od juče zaustavljan i nadamo se da ćemo do večeras skroz da lokalizujemo požar", ističe Vedran Tašković, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Pčinjskog upravnog okruga.

On napominje da je situacija u gašenju požara sve vreme borbena.

"Situacija u gašenju požara je sve vreme borbena. Vetar koji duva u sekundi okreće požar na drugu stranu", kaže za Kurir Vedran Tašković, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Pčinjskog upravnog okruga koji se nalazi na terenu na Kozjaku.

"Na gašenju požara na izuzetno nepristupačnom terenu angažovana su 54 vatrogasaca-spasilaca sa 17 vozila iz vatrogasno-spasilačkih jedinica Vranje, Beograd, Niš, Leskovac, Kruševac, Smederevo, Pančevo, Jagodina, Kragujevac i Pirot, kao i 3 pripadnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije. U cilju ispomoći vatrogascima-spasiocima angažovana su i 2 pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih jedinica sa 1 vozilom, na intervenciji je u gašenju požara učestvovala i helikopterska jedinica MUP-a sa dve letelice Gazela i Puma, izvršeno je 9 naleta bačeno je 27 hiljada litara vode, intervencija u toku", precizira Tašković.

Bonus video:

Kurir požar Aleksinac