ODLIČAN REZULTAT UPRKOS VRUĆINI: Akcija davanja krvi u Loznici - prikupljene rekordne 103 jedinice
Foto: Kurir/T.I.

humano

ODLIČAN REZULTAT UPRKOS VRUĆINI: Akcija davanja krvi u Loznici - prikupljene rekordne 103 jedinice

Srbija -

Rekordne 103 jedinice krvi prikupljene su na redovnoj akciji dobrovoljnog davanja krvi održanoj danas u Vukovom domu kulture gde su Lozničani ponovo pokazali humanost. Prema rečima sekretara lozničkog Crvenog krsta Zorke Vladić odziv je bio izuzetno veliki, a 103 prikupljene jedinice su ovogodišnji rekord.

- Ostalo se i posle 15 časova, a jedan broj davalaca je vraćen za sledeći četvrtak jer je odziv bio oko 120 odsto veći od očekivanog. Iznenadili su i nas i ekipu Instituta za transfuziju krvi Srbije koja ponese materijal za uzimanje do 30, 40 odsto jedinica krvi više od najavljenog broja od 45 davalaca. Danas su se snašli i dopremljeno je u toku akcije još kesa za krv kako bi mogli da nastave rad. Bio je veliki broj namenskih davanja, sedam osoba se prijavilo za registar kostne srži. Loznicani su i pored toplog vremena i dužeg čekanja, bili uporni i nisu odustajali u nameri da daju krv na današnjoj akciji – navodi ona.

Loznica je grad poznat po velikom srcu, a prošle godine ovdašnji Crveni krst dobio je dijamantsku plaketu "Šampion solidarnosti" od Instituta za transfuziju krvi Srbije za uspešno učešće i najveći broj davalaca krvi u zimskoj i letnjoj kampanji 2023. To je bio peti put da Crveni krst Loznice dobije to priznanje, a u obe prošlogodišnje kampanje u Loznici je bilo ukupno 1.211 davalaca.

Loznica je grad u kome svakog četvrtka, u Vukovom domu kulture, loznički Crveni krst u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije organizuje akcije dobrovoljnog davanja krvi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track