U DUHU TRADICIONALNIH VREDNOSTI: Počeo 63. Sabor trubača u Guči, domaćin Dejan Petrović otvorio manifestaciju
Foto: Kurir.rs/D.Č.

BOGAT PROGRAM

U DUHU TRADICIONALNIH VREDNOSTI: Počeo 63. Sabor trubača u Guči, domaćin Dejan Petrović otvorio manifestaciju

Srbija -

Podizanjem saborske zastave i intoniranjem himne „Sa Ovčara i Kablara“ u Guči je počela najveća trubačka fešta na svetu, 63. Sabor trubača, popularni Guča festival. Domaćin ovogodišnjeg Sabora je Dejan Petrović, majstor trube koji se upravo u Guči proslavio. Inače, Petrović je prvi trubač u istoriji ove manifestacije kome je pripala čast da bude domaćin, odnosno, da otvori Sabor. - U meni se mešaju brojne emocije, pre svega sećanja na oca i njegovo učešće na Saboru, pa do današnjeg datuma. Danas je i Sveti Ilija, koji je za mene veoma značajan datum, zbog udesa od pre sedam godina. Ova manifestacija danas slavi ljubav, porodicu i tradicionalne vrednosti. U to ime živeli, živeli trubači – kazao je Petrović dodajući da će publika naredna tri dana uživati uz sjajne trubačke koncerte, kao i sjajne izvođače narodne muzike na velikoj bini kod stadiona.

Guča
foto: Kurir.rs/D.Č.

Petrović je kazao da je pre sedam godina u Ovčarsko-kablarskoj klisuri imao tešku saobraćajku tokom koje je jedva preživeo.

- Ovo je moj drugi rođendan. To se desilo jer sam hteo da budem i trubač i vozač i menadžer. Seo sam za volan i zaspao. To se dogodilo kod manastira Nikolje, i zahvaljujući dragom Bogu ostao sam živ - kazao je Petrović dodajući da će tokom saborskih dana osam majstora trube imati svoje koncerte.

Guča
foto: Kurir.rs/D.Č.

- Ja sam prvenstveno za to da se Sabor vrati trubačima, da na Saboru ne nastupa niko osim trubača i da se ovde ne čuje nijedan drugi instrument - naveo je Petrović.

Predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović, rekao je da će posetioci moći da uživaju u majstorima trube.

Guča
foto: Kurir.rs/D.Č.

- Dejan Petrović, Ekrem Mamutović, Dejan Lazarević. Dejan Jevđić, Bojan Ristić, Boban i Marko Marković, a u nedelju će 16 orkestara u finalnom takmičenju ukrstiti trube – kazao je Dolović. Nakon proglašenja pobednika, u nedelju, posetioce očekuje gala koncert na kojem će između ostalih nastupiti Čeda Marković, Snežana Đurišić, Aleksandar Tirnanić, Danica Krstić...

- Očekujemo da poseta nadmaši prošlogodišnju i nadam se da će našu varošicu pod Jelicom posetiti oko 400.000 ljudi – zaključuje predsednik opštine Lučani.

(Kurir.rs/ D. Č.)

Bonus video:

01:56

SVE SPREMNO ZA 60. JUBILARNI SABOR TRUBAČA U GUČI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track