Zdravičar Milinko Gojković iz Gornje Trepče kod Čačka obratio se novinarima na 63. Saboru trubača u Guči, tvrdeći da je nepravedno ostao bez prve nagrade. On je optužio članove zirija na takmičenju u zdravičarstvu da su pobedu namestili njegovom kolegi iz Vrnjačke Banje. Na ovom takmicenju ucestvovalo je 12 zdravičara.

- Ja sam imao čast da zajedno sa domaćinom otvorim Sabor trubača, molili su me da to uradim. Po mom ali i mišljenju svih učesnika imao sam najbolju zdravicu, međutim žiri na celu sa etnologom Snezanom Ašanin i još dve gospođe, koje uopšte nisu kompetentne da odlučuju o zdravicama, su odlučile drugačije - kaže Gojković.

On dodaje da mu nije toliko krivo sto nije dobio nagradu, koliko se, kako tvrdi, degradira samo takmičenje.

- To je prva tradicionalna narodna pesma koja čuva lepotu govora, bogatstvo jezika. Zvali su me ucesnici koji takodje smatraju da mi je nepravedno oduzeta pobeda. Ako se i ovde umešala politika, onda je sve otišlo dovraga. Protestujem i pozivam strucne ljude da analiziraju moj i pobednički tekst - kaže Gojkovic.

On dodaje da sledeće godine neće doći na Sabor, a to su mu potvrdili još neki zdravičari, koji su ranijih godina imali primedbe na odluke zirija.

Sa druge strane, etnoloskinja Narodnog Muzeja u Cacku, Snežana Šaponjić Ašanin, predsednica zirija tvrdi da to nije tačno.

- Ziri su cinili stručni ljudi, moje koleginice iz Užica i Guče. Gojković je danas briljirao na otvaranju Sabora trubača, ali je na takmicenju govorio drugu zdravicu. Po mišljenju većine članova zirija nagrada je otišla u prave ruke - rekla je novinarima Snežana Šaponjić Ašanin.

Kurir.rs/Đ. Č.