U ČAČKU PONOVO AKCIJA SUZBIJANJA KOMARACA: Upozorenje za pčelare - insekticid šteti pčelama
Ilustracija, Foto: Screenshot YT/Televizija Slavonije i Baranje

U ČAČKU PONOVO AKCIJA SUZBIJANJA KOMARACA: Upozorenje za pčelare - insekticid šteti pčelama

Srbija -

Druga ovogodišnja akcija suzbijanja odraslih formi komaraca na teritoriji Čačka zaprašivanjem uređajima sa zemlje biće izvedena u utorak, 6. avgusta, u intervalu od 19 do 23 časa, saopštili su iz RJ "Zoohigijena" u ovom gradu.

- Tretman će biti obavljen preparatima AQUA K – OTHRINE i K – OBIOL, neškodljivim za ljude i toplokrvne organizme. Akciju će sprovesti radnici beogradske firme „VISAN“, a nadzor će vršiti stručna lica JKP „Komunalac“ – RJ „Zoohigijena“ - izjavio je Aleksandar Maksimović upravnik RJ "Zoohigijena".

- Biće formirano šest ekipa i one će tretirati površine priobalja Zapadne Morave, kao i mesta na kojima postoje veće površine stajaćih voda na prostoru od Međuvršja do Katrge, odnosno Goričana. Posebno će biti zaprašivan prostor u Sportskom centru „Mladost“, Košutnjak, kanal za navodnjavanje, Prelići, Kulinovci - objašnjava Maksimović.

U cilju sprečavanja nastanka štete usled primene preparata za suzbijanje komaraca, upozoravaju se pčelari da u navedenom terminu preduzmu potrebne mere na zaštiti pčela. Ako košnice nije moguće izmestiti iz zone tretmana, neophodno je preduzeti određene mere.

- Noć pre tretmana pčele treba zatvoriti, vodeći računa da ventusi na kođnicama ostanu otvoreni. Takođe, pčelama ispod poklopne daske u hranilice sipati čistu pijaću vodu, te poletišta suziti rešetkom da bi se sprečilo izletanje pčela. Ako su izuzetno velike vrućine poželjno je košnice hladiti vodom, a obavezno jutro nakon tretmana poletne daske oprati čistom vodom - zaključuje Maksimović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track