Ko zna zna, ponovo se potvrdilo sinoćnim (sreda) koncertom niške Galije
održanim u banjskom parku, ispred čuvenog Kur-salona u "Kraljevskoj banji".

Neša Galija i ekipa potvrdili su da ne traju slučajno gotovo pet decenija, zvanično postoje od 1976. godine, a sudeći po tome kako sviraju i pevaju muzička penzija nije na horizontu.

Ovoga puta Galija je održala koncert povodom tri i po decenije rada Dečjeg odeljenja Specijalne bolnice za rehabilitaciju "Banja Koviljača", "za svu decu koja su na lečenju u ovoj renomiranoj ustanovi’", kako je to rekao Neša na koncertu.

banja-koviljaca-humanitarni-koncert.jpg.jpg
T. Ilić 
foto: T. Ilić

Galija je posle višegodišnjeg odsustva iz ovog kraja ove godine drugi put zasvirala u Vukovom zavičaju pošto su četvrtog dana 2024. nastupili na "Zimskom festivalu" u Loznici, na šetalištu pred nekoliko hiljada poštovalaca njihove muzike, a sada u šest kilometara udaljenoj Banji Koviljači. Ponovo se pokazalo da ova Galija ima još dobrog vetra u jedrima za mirnu i sigurnu plovidbu na talasima dobrih pesama i publike koja voli ono što oni rade.

Legendarna niška rok grupa ostavila je večni trag u muzičkim vodama nekadašnje Juge pa joj ni diskografska pauza ne smeta jer iza sebe ima pregršt dobrih pesmama, hitova koji traju decenijama. Oduševljeno su tako dočekane "Trube", ili "Kotor", a šta tek reći za "Da li si sanjala", "Na tvojim usanama", ili večitu "Još uvek sanjam", koje su tek delić bisera iz njihove muzičke ogrlice koju stvaraju tolike godine.

banja-koviljaca-horsko-pevanje.jpg.jpg
T. Ilić 
foto: T. Ilić

Dobro raspoloženi, poslovično do perfekcije usvirani, razgalili su publiku, ne samo njihove obožavaoce već i ostale, a među njima je bilo Kineza i Egipćana koji rade u ovdašnjim kompanijama. Nisu ovi stranci razumeli šta se tačno peva, ali im se svidela muzika i kažu da je baš dobro. Toliko im se dopalo da su neki svojim zeljacima u Kini i Egiptu preko telefona ‘’prenosili’’ deo koncerta.

Domaća publika je pevala horski sa bendom, igrala, uživala i odlično se provela u pravoj letnjoj, avgustovskoj noći. Kako neki rekoše, jeste Galija već bila ove godine, jeste da nisu odavno ‘’izbacili’’ novi album, ali su toliko dobri da ih vredi videti i čuti uživo, a kada nekome pesme traju kao njihove to sigurno nije slučajno. I nije, potvrdilo se i na koncertu u banjskom parku, gde se ‘’još uvek sanjalo’’ i sanjaće se i dalje dokle god Galija bude plovila. Sudeći po elanu njihovog nastupa oni još ne nameravaju da bace sidro i ostanu
u mirnoj luci.

Inače, u Koviljaču su doplovili zahvaljujući kompaniji ‘’Pejak–Handel’’ i Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju, a ulaz je za sve posetioce koncerta bio besplatan.