SREMSKA MITROVICA - Svečano otvaranje jubilarnog 20. Međunarodnog festivala folklora „Srem Folk Fest“ održano je na Žitnom trgu u Sremskoj Mitrovici, pod sloganom „20 godina energije koja traje“. Ovaj značajni festival, koji kroz godine okuplja najbolje svetske folklorne ansamble, do sada je ugostio blizu 200 grupa iz 40 zemalja.

Festival, koji traje do 14. avgusta, svake večeri privlači veliki broj posetilaca. Već prve večeri, defile učesnika kroz centar Sremske Mitrovice, koji je krenuo od bivšeg SDK-a, ispred pošte, crkve, i sve do letnje scene, izazvao je oduševljenje među građanima. Učesnici iz 14 zemalja, njih preko 500, plesom i nošnjama ulepšali su vrelo letnje veče, dok su mnogobrojni posmatrači uživali u atmosferi prepunoj energije i radosti.

Festival je zvanično otvorila Danica Nedić, zamenica gradonačelnika, dok je Petar Samardžić, direktor festivala, izrazio zahvalnost svim učesnicima, sponzorima, i publici, ističući da je „Srem Folk Fest“ događaj koji Sremsku Mitrovicu pretvara u svetsku pozornicu na kojoj se susreću različite civilizacije, tradicije i kulture. Samardžić je takođe istakao da je festival, kroz sve godine postojanja, uspeo da pređe sve granice i prepreke, postavši simbol gostoljubivosti i kulturne razmene.

Kurir/D.D. "20 GODINA ENERGIJE KOJA TRAJE": Međunarodni festival folklora "Srem Folk Fest" svečano otvoren u Sremskoj Mitrovici (FOTO)

Ove godine, festival je okupio ansamble iz različitih delova sveta, uključujući i one iz Kanade, Bolivije, Bugarske, Perua i Severne Makedonije. Među njima je i folklorni ansambl „Branko Radičević“ iz Sremske Mitrovice, koji je otvorio festival, a publika će imati priliku da uživa i u nastupima drugih domaćih ansambala, poput KUD-a „Lira folklor“ iz Beograda, te ansambala nacionalnih zajednica Hrvata, Mađara i Ukrajinaca.

Kako ističu organizatori, sve teče po planu, a očekuje se da će festival i dalje trajati i obeležavati nove jubileje. „Srem Folk Fest“ se održava u skladu sa najvišim svetskim standardima Međunarodne federacije folklornih festivala – CIOFF, a od 2019. godine deluje pod okriljem Nacionalne komisije za saradnju sa Uneskom, kao festival koji neguje i čuva kulturnu baštinu celog sveta.

Tokom pet dana festivala, folklorni ansambli će održavati koncerte na Žitnom trgu, dok će defilei učesnika ulicom Kralja Petra I do centra grada počinjati od 19:30 časova. Peti dan festivala, tradicionalno rezervisan za tamburaško veče pod nazivom „Od begeša do prima“, takođe obeležava jubilej – 10 godina postojanja.

Bonus video:

Kurir televizija SPASOVDANSKI SUSRETI, FOLKLOR I NEZABORAVNO DRUŽENJE! Ovako su protekli 25. Spasovdanski susreti u Krepoljinu: Sara Reljić upotpunila sve pesmom!