Planina Golija još uvek je jedan od netaknutih prirodnih srpskih bisera. Iz godine u godinu raste njena popularnost, pa je tokom letnjih meseci sve više gostiju. Ono što je sigurno jeste da dok je u Srbiji tropski talas, gusta šuma na ovoj planini pravi savršenu hladovinu i boravak čini još lepšim. Golija je najviša planina jugozapadne Srbije, jer se njen vrh, Jankov kamen, nalazi na 1833 metara nadmorske visine.

- Golija je jedna od najšumovitijih planina u našoj zemlji, a naročito je zastupljena bukova šuma. Na ovom području specifični su klima i vetrovi, pa se ovo područje može nazvati pravom vazdušnom banjom. Sve više ljudi se odlučuje da dođu upravo na ovu planinu i tu provedu svoj odmor, jer ovde mogu uživati u nestvarnoj i nezagađenoj prirodi. U turističkom centru Odvraćenica ove godine skoro svi smeštajni trenutno su popunjeni i traži se mesto više“, rekao je za RINU, Miloje Ostojić iz TO Ivanjica.

17235627371589189150golija15rina.jpg
RINA 
foto: RINA

Pruža se u dužini od 32 kilometra u obliku položenog latiničnog slova „s“, ispresecana je slivovima reka Studenica i Moravica, a zbog svog specifičnog biodiverziteta proglašena je za Park prirode, a 2001 jedan njen deo UNESCO je proglasio Rezervatom biosfere.

17235627451589188938golija11rina.jpg
RINA 
foto: RINA

- Ovde rastu endemične i reliktne vrste, ali i one čiji opstanak je ugrožen. Među očuvanim prirodnim retkostima izdvaja se drvenasta vrsta planinskog Javora, a poseban floristički značaj ima i biljka zelenika koja se može naći samo na ovim prostorima. Na Goliji žive i brojne specifične vrste ptica koje su kandidovane za Crvenu knjigu ptica Srbije“, kaže Ostojić.

17235627521589189034golija2rina.jpg
RINA 
foto: RINA

Pored fascinanatnih predela, ono što može da privuče brojne posetioce upravo na Goliju jeste izuzetno bogatstvo kulturno-istorijskog nasleđa. Na ovom području nalaze se manastiri stari nekoliko vekova, ali i veliki broj crkava u kojima je ispisana srpska istorija. Park prirode Golija obuhvata područje pet opština: Ivanjica (55%), Kraljevo (16%), Raška (16%), Novi Pazar (7%) i Sjenica (3%). Državni put koji se gradi na ovoj deonici, uspešno će povezati ovaj predeo i omogućiti turistima lakši dolazak na ovaj, još uvek, nebrušeni turistički dijamant Srbije.

Kurir.rs/RINA

Preneo: R.J.