Suva planina, koja se proteže kroz jugoistočnu Srbiju, ovih dana je postala poprište jedne od najtežih borbi za opstanak. Na ovoj planini, gde se nalaze stada sa preko 1000 grla krava i konja, problem nedostatka vode preti da preraste u katastrofu.

Iako su stočari na Suvoj planini navikli na surove uslove, ovoga puta suočeni su sa krizom koja nadmašuje sve što su dosad iskusili.

Kurir televizija VODA KAO LUKSUZ! Stočari na Suvoj planini očajni zbog suše: Stoka ne može još dugo da preživi POTREBNA NAM JE POMOĆ

Na jedinom izvoru na Suvoj planini, Rakošu, situacija je dramatična. Voda, koja je oduvek bila dragocena na ovom području, sada je postala gotovo nedostupna.

Nikola Manojlović, stočar sa preko 60 grla stoke, podelio je sa novinarkom Kurir Televizije, Emilijom Andrejević, svoje iskustvo i probleme sa kojima se suočavaju.

- Najveći problem je voda. Izvor Rakoš, koji je uobičajeno davao 5-6 tona vode dnevno, sada jedva izbacuje toliko, a nama je potrebno oko 50 tona dnevno -rekao je Manojlović, ističući ozbiljnost situacije.

sequence-03.00-02-15-04.still001.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Dodao je da je lokalna opština Gadžin Han obezbedila cisternu, ali da to nije ni približno dovoljno da zadovolji potrebe stoke.

- Bez vode, stoka ne može da preživi, posebno ne u ovim visokim temperaturama. Već smo izgubili jedno grlo, a ostala su u vrlo lošem stanju. Bez vode, neće izdržati još dugo - dodao je sa zabrinutošću u glasu.

Manojlović je iskoristio priliku da uputi apel državnim institucijama i nadležnim organima, naglašavajući da problem nije od juče:

- Sedam-osam godina se borimo sa ovim problemom. Svake godine suša počinje ranije, već sredinom juna vozimo vodu, ali to više nije održivo. Apelujemo na državu, na ministarstva i predsednika da nam pomognu u pronalaženju trajnog rešenja - izjavio je Manojlović, naglašavajući da stočari nisu pasivni i da su spremni da finansijski učestvuju u projektima koji bi obezbedili stabilno vodosnabdevanje.

sequence-03.00-01-40-16.still004.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Prema njegovim rečima, neophodno je da se hitno pronađe jači izvor vode ili da se buši nova bušotina koja bi omogućila trajno rešenje problema.

Iako su nadležne institucije obećale pomoć, Manojlović i njegovi kolege stočari nisu sigurni koliko će ona biti pravovremena i adekvatna. Vojska je najavila dolazak cisterni, ali stočari znaju da to nije dugoročno rešenje.

- Mi ne tražimo sve od države, ali nam je potrebna pomoć u pronalaženju rešenja. Spremni smo da učestvujemo u troškovima, ali ne možemo ovo sami -zaključio je Manojlović, pozivajući na hitnu akciju pre nego što situacija postane još gora.

sequence-03.00-01-01-21.still003.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija STRAŠNO! Stanovnici Tavankuta MESECIMA BEZ VODE ZA PIĆE: Oslanjaju se na bunare, ali su i oni PRESUŠILI ZBOG EKSTREMNIH VRUĆINA