VRANJE - Nešto pre 8 sati ujutru u Službu hitne medicinske pomoći stigao je poziv da je jednoj trudnici krenuo porođaj u kućnim uslovima.

Doktor Nenad Blagojević, koji je bio na čelu ekipe koja je krenula put Zlatokopa, odakle je poziv stigao, govorio je o nesvakidašnjem slučaju.

Pozivu trudnice, čiji je porođaj počeo u kućnim uslovima, pod punom opremom za zbrinjavanje novorođenčeta, uputila se tročlana ekipa Službe Hitne medicinske pomoći.

Iako su išli pod rotacijom, koja im omogućava prvenstvo prolaza, radovi na putu su usporili njihov dolazak.

hitna-2.jpg
Youtube Printscreen/RTV Vranje 
foto: Youtube Printscreen/RTV Vranje

- Negde oko 7 sati i 50 minuta, tehničar je primio poziv da je krenuo porođaj u kućnim uslovima na putu između sela Zlatokop i Tibužde. Krenuli smo odmah, poneli pribor koji je potreban, išli smo pod rotacijom, ali zbog radova na putu morali smo da koristimo alternativni put. Usput smo zvali članove porodice da nas sačekaju i samo što smo stigli u dom žene koja nas je zvala, ona je na svet već donela zdravu devojčicu. Na nama je bilo da podvežemo pupčanu vrpcu, spakovali smo placentu, otvorili vensku liniju i porodilju i bebu prevezli do porodilišta, gde nas je spremna ekipa čekala ispred same zgrade Ginekologije, istakao je dr Blagojević.

Majka je osetila bolove, ali nije očekivala da će porođaj krenuti brzo

Naime, majka je osetila bolove, ali nije očekivala da će porođaj krenuti brzo. Sa njom je u kući bilo i starije dete, a suprug je stigao uporedo sa ekipom Hitne pomoći. Služba Hitne pomoći odreagovala je brzo i pružila porodilji i bebi svu neophodnu pomoć.

Kako bi doktor opisao današnji medicinski slučaj?

- Ništa lepše od dolaska na svet novog bića, čoveka, deteta, naglašava lekar Hitne.

Doktor Blagojević dalje dodaje da se susreću sa različitim slučajevima na terenu, kao i to da su prošle godine imali sličnu situaciju, porođaj u kolima Hitne pomoći. Kako kaže, zato su tu, da odreaguju brzo i adekvatno, i učine sve što je potrebno da pacijenti budu zbrinuti na pravi način.

Kurir.rs/RTV Vranje