LOZNICA – Kod spomenika u Tekerišu na Preobraženje, 19. avgusta, biće održana državna ceremonija obeležavanja 110. godišnjice od bitke na Ceru, prve savezničke pobede u Velikom ratu. Skupu, koji počinje od 14 časova, kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prisustvovaće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsednik vladinog Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Nemanja Starović.

tekeris--svecanost.jpg
T. Ilić 
foto: T. Ilić

Prvo će pomen junacima Cerske bitke služiti vikarni episkop patrijarha Porfirija, zajedno sa vladikom šabačkim Jerotijem, episkopima i sveštenstvom SPC, a onda sledi ceremonija polaganja venaca. Položiće ih, osim ministra Starovića, u ime institucija Republike Srpske ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić, delegacije Ministarstva odbrane Srbije, Vojske Srbije, načelnik Mačvanskog okruga, predstavnici gradova i opština Loznice, Šapca, Bogatića, Vladimiraca, Koceljeve, Ljubovije, Malog Zvornika, princ naslednik Filip Karađorđević, predstavnici ambasada i Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i boračkih organizacija. Na skupu će govoriti ministri Starović, Egić i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, a biće izveden i prigodan umetnički program. Cerska operacija trajala je od 12. do 24. avgusta 1914, a sama Cerska bitka započela je u noći između 15. i 16, a završila se srpskom pobedom. Dan odluke je bio 19. avgust 1914. kada je zauzet Kosanin grad, najviši vrh planine Cer, a do 24. avgusta je proteran i poslednji Austrougarski vojnik sa teritorije Kraljevine Srbije.

Državnu ceremoniju organizuje vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, uz podršku Grada Loznice i Centra za kulturu ‘’Vuk Karadžić“.