PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA NA DELU TERITORIJE OPŠTINE TOPOLA: Katastrofa od suše i u srpskoj Toskani, kritično stanje u 7 sela
Foto: RINA

PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA NA DELU TERITORIJE OPŠTINE TOPOLA: Katastrofa od suše i u srpskoj Toskani, kritično stanje u 7 sela

Srbija -

TOPOLA – Zbog izuzetno nepovoljne hidrološke situacije i dugotrajne suše stanovnici na teritoriji opštine Topola već mesecima muče muku sa vodosnabdevanjem. Usled jako teškog stanja, na delu teritorije opštine Topola proglašena je vanredna situacija i to u sedam seoskih naselja koja su povezana na centralni sistem vodosnabdevanja: Vinča, Plaskovac, Lipovac, Meterize, Mitrovčić, Vaganac i Žabare.

- Jasno je da su temperature visoke i da je potreba za potrošnjem vode pojačana, ali ovakva hidrološka situacija predstavlja elementarnu nepogodu na koju mi ne možemo da utičemo. Intezivno radimo na pronalaženju novih količina vode, međutim ovo je sutuacija kada sve količine koje postoje presušuju, kako kod nas tako i u drugim opštinama poput Čačka, Gornjeg Milanovca a koji se snabdevaju vodom sa jednog daleko većeg sistema, kaže predsednica opštine Topola Jasne Vuković.

Milića potok i Potočanje od tri izvorišta sirove vode su presušila, a treće Jarmenovačka reka je na granici biološkog minimuma i na kritičnom nivou eksploatacije.

Gradska izvorišta su u fazi opadanja jer se crpljenje vode vrši danonoćno već 30 dana. Zbog sve lošijeg stanja na izvorištima uvedene su restriktivne mere od 11.07.2024. godine.

- JKSP “Topola” je u skladu sa raspoloživom količinom vode pokušalo da vrši ravnomernu raspodelu vode svojim korisnicima, međutim pogoršanje hidroloških prilika dovode nas u situaciju da nemamo kapacite čak ni za takvo restriktivno snabdevanje seoskih naselja a da ne ugrozimo minimalno snabdevanje gradskog naselja gde imamo prioritetne ustanove Vrtić, Zabavište, Škole, Dom zdravlja i slično, kaže predsednica opštine.

Kurir.rs/RINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track