VAŠA DELA SU BESMRTNA: Večna kuća junaka iz Cerske bitke u Tekerišu (FOTO)
Foto: T. Ilić, arhiv Muzeja jadra

VAŠA DELA SU BESMRTNA: Večna kuća junaka iz Cerske bitke u Tekerišu (FOTO)

Srbija -

TEKERIŠ – Pre 110 godina, baš u ovo vreme, vođene su odsudne borbe koje su odlučile ishod slavne Cerske bitke u kojoj je srpska vojska nanela prvi poraz Austrougarskoj u Velikom ratu. Na mestu gde su između 15. i 19. avgusta 1914. zadati presudi udarci neprijatelju, u lozničkom selu Tekeriš nalazi se spomenik, večna kuća onih koji su hrabro branili otadžbinu, kraj kojeg će u ponedeljak biti obeležena godišnjica bitke i položeni venci u čast palih branilaca Srbije.

1 / 5 Foto: T. Ilić, arhiv Muzeja jadra

Spomenik je osvećen na Vidovdan, 28. juna, 1928, a među okupljenim narodom nalazio se i kralj Aleksandar I Karađorđević. Pododbor udruženja rezervnih oficira i ratnika iz Šapca pokrenuo je 1926. inicijativu za podizanje spomenika cerskim junacima, a taj odgovoran posao poveren je ruskom inženjeru Sergiju Bagenskom, šefu hidrotehničkog odeljenja u Šapcu. U proleće naredne godine projekat je završen, kralj Aleksandar je dao odobrenje i šabački Pododbor udruženja rezervnih oficira i ratnika, na čelu sa predsednikom Petrom Grozdićem, krenuo je u sakupljanje novca. Već u jesen 1927. položen je kamen temeljac i započeti radovi. Zemljište na kome je podignut spomenik bez ikakve nadoknade dao je Cvetko Živanović meštanin Tekeriša, zapisano je u knjizi Cvetina Miluna Vasića – ‘’Za otadžbinu pali nepobeđeni’’. Radilo se, kako je zabeleženo vrlo brzo, a mnogi nekadašnji ratnici i meštani pocerskih sela bili su radnici-zidari i radili od jutra do večeri. Podignut je spomenik u obliku prirodne stene-piramide, visok deset metara, ozidan od grubog cerskog kamena, na čijoj prednjoj strani je štit sa ocilima i krstom ispod kraljevske krune, datum bitke 18. avgust 1914, a ispod tog datuma je veliki natpis – ‘’Vaša dela su besmrtna“. Veliki bronzani orao raširenih krila koji u kljunu kao simbol pobede drži lovorov venac nalazi se na vrhu spomenika. Težak je 950 kilograma, a izliven je 1927. u Nemačkoj. U spomen-kosturnicu su položene kosti više od tri hiljade srpskih ratnika, prikupljene iz brojnih grobnica na padinama Cera, a zajedno sa njima, tu su i posmrtni ostaci čeških vojnika iz 28. Praškog puka koji su pevajući ‘’Sloveni’’ napustili neprijateljski stroj i krenuli prema srpskim položajima da se predaju, ali su ih ubili Austrijanci. Spomenik, koji je zaštićen kao spomenik kulture od posebnog značaja za Srbiju uoči stogodišnjica bitke obnovljen je zahvaljući Udruženju građana ‘’Društvo srpskih domaćina’’ iz Beograda, a ponajviše njegovom predsedniku Nićiforu Aničiću iz Johanesburga u Južnoafričkoj Republici. Cerska bitka je ostala zlatnim slovima upisana u našu istoriju vojevanja, a komandant Druge srpske armije general Stepa Stepanović je zbog zasluga u njenom vođenju unapređen u čin vojvode.

Spomenik u Tekerišu 96 godina podseća potomstvo junaka sa Cera, na ratnike-seljake koji su, uprkos naletu mnogo jače oružane sile, hrabro i odlučno branili svoje kuće, porodice i slobodu nateravši neprijatelja da napusti Srbiju u paničnom begu. Knjige kažu da je u cerskoj operaciji direktno učestvovalo 180.000 srpskih vojnika, iz stroja je izbačeno 16.000 vojnika i podoficira, 259 oficira, a poginulo ih je 2.107 dok je od 200.000 austrougarskih vojnika iz stroja izbačeno 23.000 vojnika i podoficira, 600 oficira, a 4.500 ih je zarobljeno tokom bitke koja je primer kako se brani sloboda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track