Loznički ultramaratonac Aleksandar Kikanovićistrčao je danas peti put deonicu od lozničke crkve Uspenja Gospodnjeg na Lagatoru do spomen-kosturnice u Tekerišu povodom godišnjice obeležavanja slavne Cerske bitke.

img-20240819-123800.jpg
T. I. 
foto: T. I.

Krenuo je oko pola 11, a posle pretrčanih nešto manje od četrdesetak kilometara, na cilj je stigao uoči početka svečanosti obeležavanja 110. godišnjica bitke, prve pobede savezničkih snaga u Velikom ratu.

img03ee5f98f4f093736d551cea16a7a033v.jpg
T. I. 
foto: T. I.

- Jeste bilo veoma toplo i sparno, ali kada znaš zašto nešto radiš onda ništa nije teško. Mojih par sati trčanja su sitnica u odnosu na njihovu žrtvu i sve što su naši preci uradili ne samo u Prvom svetskom, nego i u oba Balkanska rata kada su branili rodnu grudu. Kako pred tolikom njihovom žrtvom, odlučnošću, istrajnošću i hrabrošću kojom su se oni suprostavilii takvoj sili, kakva je tada bila Austrougarska carevina, može neko danas da se žali što je trčao po vrućini? Peti put trčim u čast ovih junaka i činiću to dokle god budem mogao, to je najmanje što mogu da uradim da im se odužim bar malo i ukažem poštovanje kakvo sigurno zaslužuju – rekao je po dolasku u Tekeriš Kikanović.

On je imao pratnju, dvojicu drugara na biciklima koji su išli sa njim od starta do spomen-kosturnice na Tekerišu gde je bio okupljen veliki broj građana.