NARODNA BIBLIOTEKA U UŽICU REALIZOVALA ZNAČAJAN PROJEKAT: Otvorena laboratorija za restauraciju i konzervaciju (FOTO)
Foto: Z. G.

NARODNA BIBLIOTEKA U UŽICU REALIZOVALA ZNAČAJAN PROJEKAT: Otvorena laboratorija za restauraciju i konzervaciju (FOTO)

Srbija -

U Narodnoj biblioteci Užice obeleženo je 168 godina od osnivanja užičkog Čitališta i tom prilikom je otvoreno novo odeljenje - laboratorije za restauraciju i konzervaciju.

Dušica Murić, direktorka Narodne bibloteke Užice, rekla je da to najzančajniji projekat realizovan u ovoj ustanovi u okviru programa Užice - Prestonica kulture Srbije.

- Fond starih i retkih knjiga u Narodnoj biblioteci Užice čini 49 naslova, najstarija je knjiga „Opšta istorija sveta za decu“ iz 1784. godine. Do sada je u registar starih i retkih knjiga upisano 96 naslova za Zlatiborski okrug, ali na osnovu naših saznanja broj tih naslova je mnogo veći. Ako se uzme u obzir veličina teritorije koja je u nadležnosti užičke biblioteke nesumnjiva je opravdanost i neophodnost postojanja laboratorije za konzervaciju u našoj ustanovi – rekla je direktorka bioblioteke.

Užice
foto: Z. G.

Dragana Milunović, zamenica direktora Narodne biblioteke Srbije, rekla je da ima posebno zadovoljstvo što je mogla da doprinese osnivanju nove organizacione jedinice užičke biblioteke.

- Stručne službe Narodne biblioteke Srbije izradile su elaborat kojim su definisani neophodni elementi za rad konzervatorske laboratorije. Učestvovali su i instruktori u radu sa zaposlenima na njihovoj dokvalifikaciji. Laboratorija za konzeravaciju papira je nezaobilazna imovina za svako društvo, koje ceni svoje kulturno nasleđe, ona igra vitalnu ulogu u očuvanju našeg papirnog blaga za buduće generacije – rekla je Milunović.

Užice
foto: Z. G.

Gadonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, rekla je da su u okviru programa Prestonice kulture predviđena neophodna sredstva, izvršena je adaptacija prostora i nabavljena neophodna oprema.

Narodna biblioteka Užice broji više od osam hiljada članova na svim odeljenjima i ograncima, sa više od 180.000 knjiga i bogatim fondom periodične građe i razvijenim uslugama koje prate potrebe savremenog čoveka.

Na godišnjem nivou podigne se preko 100.000 knjiga i ostvari više od 60.000 poseta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track