POČEO ŽESTIVAL! Deveti Festival prirode i kulturnog nasleđa u užičkom kraju (FOTO)
Foto: Kurir.rs/Z.G.

užice

POČEO ŽESTIVAL! Deveti Festival prirode i kulturnog nasleđa u užičkom kraju (FOTO)

Srbija -

Koncertima KUD “Naš zavičaj” i tamburaša počeo je deveti Festival prirode i kulturnog nasleđa “Žestival 2024”.

Do 1. septembra uz dobro osmišljene nove, ali i već tradicionalne sadržaje, poput “Boemske večeri” ili najveće komplet lepinje na svetu, Užičani i gosti će uživati u promocijama, koncertima i svim ostalim dešavanjima tokom osam dana festivala.

Branislav Mitrović predsednik Skupštine grada Užica i predsednik Organizacionog odbora istakao je da “Žestival” kao višeslojna manifestacija prezentuje naše privredne, kulturne i turističke potencijale.

Žestival
foto: Kurir.rs/Z.G.

- Već u ponedeljak na tvrđavi Stari grad je promocija knjige “Užički amakord”, Dejana Malenkovića, čoveka koji je ostavio predivnu knjigu svedočanstava o Užicu krajem 19. i početkom 20. veka. Posle toga uslediće koncert muzičkog sastava “Duo moderato”. U utorak, 27. avgusta, prvak naše glumišta na platou hidrocentgrale “Pod gradom”, izvešće monodramu “Na Drini ćuprija”.

U sredu je stručni skup na temu Karanskog jevanđelja, uz učešće znamenitih stručnjaka iz te oblasti. Jedan zanačajan dokument, značajna knjiga iz 1608. godine nastala u toj crkvi, koja se na našu sreću nalazi u originalnom izdanju u manastiru Nikolje. Taj inicijalni skup biće i početak realizacije ideje da se u narednoj godini održi naučni skup na tu temu, ali i da se uradi fototipsko izdanje jevanđelja, za koje stručnjaci kažu da je po mnogo čemu svojstveno i jedinstveno. U ovoj godini radimo fototipsko izdanje Rujanskog četvorojevanđelja i smatramo to v elikim pomakom u naporima koje čini grad u očuvanju kulturnog nasleđa – rekao je Mitrović.

Žestival
foto: Kurir.rs/Z.G.

Istog dana u bašti Gradskog kulturnog centra održaće se Boemsko veče, veče poezije, muzike, i sećanja na staro Užice, stare kafane, boeme i neko drugačije vreme. U četvrtak 29. avgusta na Trgu partizana biće izveden balet “Ohridska legenda” Stevana Hristića u izvođenju Simfonijskog orkestra i hora RTS-a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, dok će na istom mestu u petak biti održano Veče Džordža Geršvina i nastup Big benda RTS-a.

Za moge najzanilmljiviji je izložbeni sajamski dan i on se održava u subotu od 17 časova.

1 / 5 Foto: Kurir.rs/Z.G.

- Imaćemo štandove proizvođača autentičnih, tradicionalnih proizvoda, a ove godine dolaze nam gosti iz Istočne Srbije i Šumadije. U sklopu tog događaja biće uručene nagrade najboljim proizvođačima rakija, tu je i degustacija i promocija najveće na svetu Šuljagine komplet lepinje i veliki koncert KUD-a “Sevojno” koji obeležava 70 godina postojanja – najavio je Mitrović.

U subotu i nedelju je Povratak prirodi”, kada je za sve zainteresovane posetioce otvorena hidrocentrala “Pod gradom”, a Užičani će moći i u besplatan obilazak Potpećke pećine. Program ovogodišnjeg “Žestivala” završava se u nedelju 1. septembra nastupom legendarne grupe “Feniks” u bašti Gradskog kulturnog.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track