Danas su odbornici Skupštine grada Sremska Mitrovica jednoglasno glasali za usvajanje odluke o uvođenju statusa roditelja-negovatelja, čime se omogućava da roditelji koji se brinu o deci sa invaliditetom dobiju finansijsku i socijalnu podršku.

Ovom odlukom, roditeljima koji su u potpunosti posvećeni nezi svoje dece, biće omogućena plata na nivou minimalne zarade u Srbiji, kao i pravo na penziju.

Usvajanje ove odluke predstavlja značajan korak u podršci porodicama sa decom koja zbog svog zdravstvenog stanja zahtevaju kontinuiranu negu i pažnju. Deca sa ovim oblikom invaliditeta zavise od svojih roditelja za gotovo sve svakodnevne aktivnosti, uključujući hranjenje, presvlačenje, higijenu, i kretanje.

Jedna od porodica koja će imati koristi od ove odluke je i porodica Jelene Žilić iz Martinaca, majke koja se 20 godina neprekidno brine o svom sinu sa 100 odsto invaliditetom. Jelena je godinama javno govorila o potrebama porodica poput njene, a sada je njena borba konačno donela rezultate.

„Ne možete zamisliti kako je posle 20 godina dobiti ovakav podsticaj. Zamislite ženu koja brine o svom detetu svakodnevno 24/7 i ne može da radi, nema budućnost, penziju. Ja ću sada imati mogućnost da dobijem prvu platu. A mnogi znaju kakav je osećaj dobiti tu prvu platu. Ja ću je dobiti posle 20 godina a i otićiću u penziju. Ovo je nešto čemu sam se nadala, ali je do sada bila samo mašta. Izuzetno je važno da je prepoznat težak položaj roditelja koji brinu o deci sa najtežim oblicima invaliditeta, Sremska Mitrovica sada može biti primer drugim gradovima u Srbiji.“

11.jpg
Kurir/D.Š. 
foto: Kurir/D.Š.

Jelena je istakla koliko je ova odluka značajna za nju i druge roditelje u sličnoj situaciji: „Za nas roditelje sa hendikepiranom decom, ovo je velika podrška i priznanje za našu neumornu brigu. Mnogi od nas nisu imali nikakva primanja, iako se svakodnevno posvećujemo nezi naše dece. Sada konačno dobijamo priliku za dostojanstven život i buduće osiguranje.“

Jelena je takođe dodala da je Grad Sremska Mitrovica uvek bio uz njih, ali da je ovo prvi put da se osećaju direktno podržani na ovako konkretan način. „Sremska Mitrovica može biti primer drugim sredinama koje često ne razumeju našu situaciju,“ zaključuje ona.

Prema novoj odluci, pravo na status roditelj-negovatelj priznaje se jednom roditelju za negu deteta sa smetnjama u razvoju kod kojeg postoji potpuna zavisnost od nege, pomoći i nadzora druge osobe radi zadovoljavanja osnovnih životnih potreba, a koje nije u mogućnosti da zbog zdravstvenog stanja pohađa predškolsku ustanovu, školu ili dnevni boravak, usled čega roditelj nije u mogućnosti da ostvari prihode sopstvenim radom.

Pravo se može ostvariti pod uslovom da su i roditelj i dete državljani Republike Srbije i da imaju prijavljeno prebivalište na teritoriji Sremske Mitrovice.

Postupak za ostvarivanje prava

Postupak za sticanje statusa roditelj-negovatelj počinje podnošenjem zahteva Gradskoj upravi nadležnoj za poslove socijalne zaštite. Uz zahtev je potrebno priložiti opsežnu dokumentaciju, uključujući dokaze o nezaposlenosti roditelja, zdravstvenom stanju deteta i druge relevantne informacije. Zahtevi se razmatraju u roku od 30 dana, a prava na osnovu ovog statusa počinju da se ostvaruju narednog meseca nakon što rešenje postane pravosnažno.

Prava i obaveze

Roditelj-negovatelj ima pravo na mesečnu novčanu naknadu koja je jednaka minimalnoj ceni rada u Republici Srbiji, uvećanoj za iznos doprinosa obaveznog osiguranja. Takođe, roditelj-negovatelj je dužan da podnese zahtev za uključivanje u obavezno osiguranje kako bi obezbedio prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Odluka Grada Sremska Mitrovica o priznavanju statusa roditelj-negovatelj predstavlja značajan iskorak ka poboljšanju uslova života za porodice sa decom sa smetnjama u razvoju. Ovaj korak ne samo da pruža finansijsku podršku, već i priznanje roditeljima za njihovu posvećenost i neprekidan trud u brizi o svojoj deci.

Bonus video:

Kurir televizija BRANISLAV NEDIMOVIĆ ZA KURIR TELEVIZIJU: Prvi potez kao gradonačelnika Sremske Mitrovice biće smena direktora Opšte bolnice