BARTULINI "ČUVARI KOPLJA": Izložba povodom godišnjice odlaska lozničkog slikara
Foto: Kurir/T.Ilić

BARTULINI "ČUVARI KOPLJA": Izložba povodom godišnjice odlaska lozničkog slikara

Srbija -

LOZNICA – Izložba slika ‘’Čuvari koplja” upriličena povodom godišnjice od preranog i iznenadnog odlaska slikara Dragan Bartule prošle večeri je otvorena u lozničkom hotelu ‘’San’’. Posetioci su videli tridesetak Bartulinih slika koje godinama krase zidove soba i hodnika ovoga hotela, ali i još neka njegova dela.

Organizatori izložbe su porodica i prijatelji, a domaćin Slaviša Miletić, kao dugogodišnji Bartulin prijatelj.

- Dan pre godišnjice organizovali smo ovu izložbu, a sticajem okolnosti postao sam vlasnik najveće zbirke njegovih slika, nešto više od 20 iz različitih perioda. Izloženo je tridesetak slike jer smo pet pozajmili sa Hilandara. Dragan je ostavio neizbrisiv pečat i dao značajan doprinos kulturnom životu našeg grada – kazao je Miletić. Otvaranju izložbe prisustvovali su i o njegovom radu govorili slikarevi prijatelji, a Rajko Karišić, umetnički fotograf, kazao je da se sa Bartulom družio više od dve decenije i sa njim mnogo puta boravio na Hilandaru.

1 / 9 Foto: Kurir/T.Ilić

- Jako mi je drago što su njegovi prijatelji, zajedno sa porodicom, uspeli da naprave ovu izložbu koja je mali prikaz onoga što je naš Bartula uspeo da uradi na ponos svima nama, njegovim sugrađanima i svim ljubiteljima umetnosti – kazao je on pored ostalog o Bartuli. Govorio je i Danilo Vuksanović, akademski slikar iz Novog Sada, da se preko izloženog ‘’delića njegovih slika, možemo podsetiti Bartuline veličine, ne samo kao umetnika, slikara i kulturnog radnika u Loznici, nego i kao izuzetnog čoveka koji je voleo život i ljude koji ga okružuju’’.

- Najvažnije je da održavamo sećanje na njega, a to ćemo učiniti pomoću njegove umetnosti. Za ovu priliku uradio sam portret moga prijatelja Dragana koji će ostati u vlasništvu njegove porodice, a predstavlja njegovu ličnost i naše dugogodišnje prijateljstvo – kazao je on, a biranim rečima o slikaru je govorila i njegova prijateljica Mirjana Pejak, direktorka Biblioteke Vukovog zavičaja.

Učitelj i slikar Dragan Bartula iznenada je u 64. godini preminuo u Loznici pre godinu dana. Rođen je 1959. godine u Sokolcu (BiH), ali je osnovnu i srednju školu završio je u Loznici. Studirao je Sociologiju u Sarajevu i Pedagošku akademiju u Šapcu, a radio je kao učitelj u lozničkoj ‘’Kadinjači’’ u kojoj je izveo generacije učenika. Osnivač je Galerije ‘’Mina Karadžić“, traga je ostavio u KUD ‘’Karadžić“ kao scenograf u velikom broju pozorišnih predstava, bio je dizajner više knjiga, dobitnik brojnih nagrada za slikarstvo, kao i ‘’Vukove nagrade“ Kulturno prosvetne zajednice Srbije za 2017. godinu.

Bio je jedan od naših najplodonosnijih slikara, član Udruženja Likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 1999. godine, Udruženja likovnih stvaralaca Šapca (ULUŠ), Udruženja likovnih umetnika istočne Hercegovine (ULUIH) i Umetničkog bratstva manastira Dobrun (RS). Boravio je na studijskim putovanjima u Italiji, Švajcarskoj, Nemačkoj i Makedoniji. Samostalno je izlagao 57 puta u zemlji i inostranstvu i aktivno učestvovao na preko 150 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njegove slike nalaze se u na Hilandaru gde je odlazio više puta. Bartula je bio i učesnik na više od sto likovnih kolonija i saborovanja u zemlji i inostranstvu. Izložba ‘’Čuvari koplja’’ trajaće sedam dana.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja