Borba sa vatrenom stihijom na Staroj planini, odnosno na Vidliču i Beljanici i dalje traje. Iz Sektora za vanredne situacije kažu da je zaštićen vredan kompleks šuma, ali da je reč o nepristupačnom terenu zog čega je onemogućeno desantiranje vatrogasaca. Požar koji je ugrožavao naselja Žagubicu i Suvi Do lokalizovan.

Lokalizovan požar kod Žagubice i Suvog Dola

Požar koji je ugrožavao naselja Žagubicu i Suvi Do je lokalizovan i gotovo ugašen. Sada se prati situacija kako pod uticajem vremenskih prilika vatra ne bi ponovo oživela, javlja dopisnik RTS-a.

1.jpg
RTS 
foto: RTS

Požar na Beljanici i dalje ne jenjava, jer se nalazi na izuzetno nepristupačnom terenu, pa je delovanje vatrogasaca otežano. Danas se intenzivnije deluje na tom terenu, a u pomoć je pristigao i helikopter. Ukoliko se nastavi ovim tempom, sutra će biti lokalizovan i zaokružen sa svih strana. Do sada je izgorelo više od 2.000 hektara bukovih i četinarskih šuma i pašnjaka.

kanader.jpg
RTS 
foto: RTS

U opštini Kučevo požar se smanjuje, vatrogasci su ga okružili putevima, čime je lokalizovan i trenutno nema opasnosti po stanovništvo. Izgorelo je 1.600 hektara šuma i pašnjaka.

belj.jpg
RTS 
foto: RTS

Čaušić: Naselja nisu ugrožena požarima na planinama

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Luka Čaušić kaže da su vatrogasni timovi sa helikopterima neprestano angažovani na planinama Vidlič i Beljanica i da nema ugroženih naselja.

Zajedno sa "Srbijašumama" vatrogasci su uspeli da zaštite vredne komplekse šuma na Staroj planini, odnosno Vidliču.

sp.jpg
RTS 
foto: RTS

"Nema opasnosti po naseljena mesta. I Visočki Odrovci i Gulenci i selo Basara, Krupac, manastir svetih Kirika i Julite je takođe zaštićen i ono što je takođe važno jeste da su zajedno sa mnogobrojnim pripadnicima javnog preduzeća Srbijašume zaštićeni faktički vredni kompleksi šuma”, rekao je Čaušić.

st.jpg
RTS 
foto: RTS

Požar na Staroj planini nije stavljen pod kontrolu, uprkos vešednevnim naporima više od 200 vatrogasaca i dobljovoljaca i helikopterske jedinice.

Najteža situacija je kod sela Slavinja. Nešto je bolja situacija na južnoj strani oboda Stare planine, Vidliča, a malo gora na severnoj. Izgorelo je oko 2.500 hektara niskog rastinja, listopadne i četinarske šume. Pirot i Dimitrovgrad su proglasili vanrednu situaciju na delu svojih teritorija. Gašenje otežava nepristupačan i stenovit teren.

pozar-stp.jpg
RTS 
foto: RTS

"Vanredna situacija ostaje na snazi dok i poslednja iskra ne nestane sa Stare planine. Juče je situacija delovala bolje. Još ima vatre na Staroj planini. Požar nije u većem obimu nego što je bio“, rekao je Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota.

Najkritičnije je ovih dana bilo u selu Basara kod Pirota gde gori borova šuma.

Najteže kod dimitrovgradskog sela Braćevci

U dimitrovgradskoj opštini, kod sela Smilovci, požar je stavljen pod kontrolu i većim delom ugašen. Najteže je kod dimitrovgradskog sela Braćevci. Na terenu su osim vatrogasaca, lovci i dobljovoljci. Vatra nije prešla protivpožarne pojaseve. Inače, vatrogasci, ekipe preduzeća "Srbijašume", pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva i meštani su danonoćno na terenu koji je zahvaćen vatrom. Angažovani su i helikopteri.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić obišao je juče vatrogasce koji se bore sa požarima na Vidliču i kod Žagubice.

Gori na Beljanici kod Žagubice i u opštini Kučevo

U opštinama Žagubica i Kučevo u aktivnim požarima izgorelo je više od 3.000 hektara. Širenje požara ka selima je zaustavljeno, ali još ima delova kojima vatrogasci ne mogu da priđu i obuzdaju vatru.

Nakon dvadesetčetvoročasovne borbe sa vatrenom stihijom uz koordinaciju i puno angažovanje vatrogasaca, meštana, zaposlenih u komunalnom preduzeću i rudniku uglja Jasenovac Mirjana Rajković uspela je da odbrani svoj salaš.

beljanica.jpg
RTS 
foto: RTS

Na Beljanici gore dva požara u kojima je za sedam dana izgorelo oko 2.000 hektara četinarskih i bukovih šuma kao i nisko rastinje. Onaj koji se širio ka Žagubici i Suvom dolu meštani su mogli i da osete.

Opština Žagubica obuhvata 760 kvadratnih kilometara, a više od polovine je pod šumom. Tu živi tridesetak divljih konja i drugih divljih životinja, kao i veliki broj krava i ovaca sa salaša. Od nedelje je na snazi vanredna situacija na delu katastarske opštine Mali kamen.

Požar koji i dalje gori nekontrolisano zahvatio je izuzetno nepristupačan teren, gde ni profesionalci ne mogu da priđu čak ni desantom. Ukoliko bude neophodno, kada obuzdaju vatrenu stihiju na Staroj planini, preusmeriće helihoptere na Beljanicu, kažu nadležni.

Vatra bukti već 14 dana i u blizini Neresnice i Voluje kod Kučeva i do sada je izgorelo skoro 1.600 hektara šuma, livada i pašnjaka. Meštani nisu ugroženi, ali je i u ovim mesnim zajednicama na snazi vanredna situacija.

Kurir.rs/RTS