SEĆANJE NA OSLOBODIOCA VESELINA MISITU: Obeležavanje 83. godišnjice prvog oslobođenja Loznice
Foto: T. Ilić

SEĆANJE NA OSLOBODIOCA VESELINA MISITU: Obeležavanje 83. godišnjice prvog oslobođenja Loznice

Srbija -

Osamdesettreću godišnjicu od prvog oslobođenja Loznice u Drugom svetskom ratu sutra, 31. avgusta, obeležiće Grad Loznica i Centar za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’.

Ujedno će biti obeležene i 83 godine od pogibije potpukovnika Veseline Misite, koji je komandovao akcijom oslobađanja tadašnje lozničke varošice.

Kod spomenika potpukovniku Misiti, na starom delu lozničkog groblja, u pola jedanaest, biće održan verski obred, ceremonija polaganja venaca, a položiće ih predstavnici Grada Loznice, Centra za kulturu ‘‘Vuk Karadžić’‘ i udruženja koja neguju tradiciju oslobodilačkih ratova.

O tom istorijskom događaju i palom oslobodiocu govoriće pomoćnik gradonačelnika Loznice Milan Jugović. Istoga dana, u 11 časova, na Misitinu bistu u Ulici Miodraga Borisavljevića vence će položiti predstavnici Gradskog odbora Srpske radikalne stranke i Ravnogorskog pokreta ‘’Veselin Misita’’.

Podsetimo, Loznica je samo nekoliko meseci od početka rata poslednjeg dana avgusta 1941. postala prvo veće oslobođeno mesto od Nemaca u porobljenoj Evropi, a sloboda je trajala četrdeset dana.

Predvođeni Misitom, potpukovnikom Vojske Kraljevine Jugoslavije (VKJ), napad su izveli ustanici, vojni obveznici i civili koji su oslobodili varoš i zarobili 93 nemačka vojnika.

Misita je pogođen smrtno mitraljeskom vatrom, a ustanici su imali osam poginulih i četiri ranjena. On je bio vrlo sposoban oficir, u 33. godini postao je najmlađi major VKJ, a u 37. potpukovnik, odlikovan je više puta, a posle pogibije i ordenom Karađorđeve zvezde sa mačevima Prvog stepena i posmrtno unapređen u pukovnika.

Njegova bista u Loznici postavljena je tek krajem 1998, priča o njemu je deo stalne postavke Muzeja Jadra od pre desetak godina, a od pre šest njegovo ime nosi ulica na Lagatoru.

Loznicu su u Drugom svetskom ratu konačno oslobodile partizanske jedinice 23. septembra 1944. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track