Deveti put za redom pekara „Kod Šuljage“ u okviru Festivala prirode i kulturnog nasleđa “Žestival 2024”, počastila je stotine prisutnim sa tri ogromne lepinje i dvesta malih lepinja sa sve.

Sa velikim strpljenjem zaposleni i vlasnik pekare Dragan Lazić pripremali su lepinje čiji je prečnik oko metar.

- Nakon što se ispeče lepinja na nju se stavlja kajmak, zatim jaja i onda se noževima meša ta smesa po njoj. Bitno je da se sve dobro umuti, a zatim ide u peć na bukova drva da se peče. Kada se ispeče zaliva se pretopom – objašnjava Draganova ćerka Nevena.

TRI DŽINOVSKE LEPINJE NESTALE ZA 5 MINUTA U Užicu prave čudo: Ne gledamo ni koliko stavljamo, bitno je samo da bude ukusno (FOTO) Autor: Kurir/Z.G.

I dok se peku lepinje Dragan kaže da ne broje koliko materijala stave.

- Ne gledamo koliko ima kajmaka, jaja i ostalog, nego da svake godine bude što ukusnija. Nadamo se da taj cilj ispunjavamo, a pokazatelj nam je i to što mnogi dolaze na Žestival i sačekaju nas kada iznesemo lepinju. Sve tri lepinje nestanu za 5 minuta, a brzo nestane i ovih 200 malih lepinja koje smo spremili – kaže Dragan i dodaje da više stotina ljudi tada večera ovo užičko tradicionalno jelo.

I zaista. Na trgu čim su se lepinje pojavile nastale su ovacije. Stručno isečene i mladim i starim podeljene su za manje od 5 minuta.