UČINILI SU NEZAMISLIVO: Loznica obeležila 83. godišnjicu prvog oslobođenja u Drugom svetskom ratu (FOTO)
Foto: T.Ilić

UČINILI SU NEZAMISLIVO: Loznica obeležila 83. godišnjicu prvog oslobođenja u Drugom svetskom ratu (FOTO)

Srbija -

LOZNICA – Pre tačno 83 godine Loznica je na današnji dan bila prva oslobođenja varoš od Nemaca u tada porobljenoj Evropi. Godišnjica je obeležena na gradskom groblju, kod spomenika potpukovniku Veselinu Misiti koji je predvodio ustanike poslednjeg avgustovskog dana 1941. Najpre je obavljen verski obred, a onda su vence položilili predstavnici Grada Loznice, Centra za kulturu ‘‘Vuk Karadžić’‘ i udruženja koja neguju tradiciju oslobodilačkih ratova.

O Misiti, koji je u 33. godini postao je najmlađi major Vojske Kralkevine Jugoslavije, u 37. potpukovnik, odlikovan više puta, a posle pogibije i ordenom Karađorđeve zvezde sa mačevima Prvog stepena i posmrtno unapređen u pukovnika, govorio je pomoćnik gradonačelnika Loznice Milan Jugović. On je kazao da je istorija Loznice prepuna važnih događaja, a danas je jedan od tih datuma, kada je pre 83 godine tadašnja varošica postala prvo veće oslobođeno mesto u Drugom svetskom ratu.

1 / 3 Foto: T.Ilić

- Naši preci predvođeni potpukovnikom Misitom uradili su nešto što je u tom trenutku bilo teško zamislivo. Ustali su protiv okupatora, do tada nepobeđenog u Evropi, oslobodili Loznicu i upalili plamen slobode. Naš kraj je ljubav prema slobodi često plaćao visokom cenom, ali uprkos teškim stradanjima još češće je bio svetionik slobode srpskom narodu. Nije slučajno što su prvu pucnji ka okupatoru bili u ovom kraju, u Donjem Dobriću samo četiri dana posle kapitulacije tadašnje Jugoslovenske vojske, ni što je baš Loznica prvo oslobođeno mesto. Misita i njegovi saborci su nam, osim velike hrabrosti, dali primer sloge kada su okupljeni oko ideala slobode, ostavili po strani sve razlike i doneli slobodu – kazao je Jugović i naveo da bi oni mogli biti uzor nama koji živimo u teškim vremenima, na globalnom nivou, da ostaviti po strani razlike i okupimo se oko naših iskonskih vrednosti koje su nas sačuvale kroz vekove.

On je kazao da će Loznica nastaviti da neguje kulturu sećanja, posvećuje pažnju našim velikanima, značajnim događajima i datumima, po kojima će nazivati ulice, trgove i podizati im spomenike. Narod koji ne poštuje pretke ne misli dobro ni potomcima, rekao je Jugović. Inače, danas su na Misitinu bistu u Ulici Miodraga Borisavljevića, kao što to čine godinama, vence položili i predstavnici Srpske radikalne stranke. Podsetimo, Loznica je poslednjeg dana avgusta 1941. postala prvo veće oslobođeno mesto od Nemaca u Evropi, a sloboda je trajala četrdeset dana. Predvođeni Misitom, napad je izvelo oko 1.200 ustanika koji su oslobodili varoš i zarobili 93 nemačka vojnika. Misita je poginuo u borbi, a ustanici su imali još sedam nastradalih i četiri ranjena. U Loznici je Misitina bista postavljena krajem 1998, priča o njemu je deo stalne postavke Muzeja Jadra od 2007. godine, a od pre sedam njegovo ime nosi ulica na Lagatoru. U Drugom svetskom ratu Loznica je konačno oslobođena 23. septembra 1944. kada su u ove krajeve stigle partizanske jedinice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track