NOVI SAD - Na radost mnogih Novosađana, uglavnom onih starijih, u novosadskoj ulici Ilije Birčanina 21 nalazi se najslađi muzеj slatkiša.

Kolеkcionar i direktor muzeja Radе Knеžеvić nakon što je godinama skupljao slatkiše i igračke stare skoro sto godina odlučio je da posеtiocima budu dostupni prvi primеrci ambalaža različitih dеzеrta od kakaa, еksponati od čokoladе.

muzej-slatkisa--youtube.jpg
Youtube Printscreen/RTV 
foto: Youtube Printscreen/RTV

Iz muzeja ističu da je kolekcija skupljana duži niz godina, i da je dosta toga pribavljeno putem razmene sa drugim kolekcionarima, zatim iz antikvarnica, buvljaka.

"Najstariji su eksponati "Braća Ruf" - iz vremena Kraljevine Jugoslavije, 1930. godine, takođe imamo i predratne stare ambalaže "Dubravke" iz Novog Sada, kao i "Kulpin" marmelade i bombona. Ipak, najviše je ambalaža iz perioda SFRJ i SRJ", rekla je Jovana Rid iz muzeja.

Youtube Printscreen/Novosadska televizija MUZEJ SLATKIŠA U NOVOM SADU: Najstariji eksponat je iz vremena Kraljevine Jugoslavije

Ona je dodala da pored starih omota čokolada, sa akcentom na Pionir, i Banat Vršac, tu su i ambalaže različitog keksa, kremova, lizalica, žvaka i drugih slatkiša.

Kako kažu iz muzeja, starije generacije su te koje se oduševljavaju ambalažama jer ih podsećaju na detinjstvo, dok je deci ipak više zanimljiva priča, kao što je na primer čorba od čokolade, originalni recept iz Vojvodine.

Tu su naravno i priče o kitnikezu, siru od dunja...

Prema rečima Jovane Rid deci budu najviše zanimljivi aparati za hvatanje bombona, a naročito mala radionica sa topionicom čokolade, jer kako kaže tu imamo nekoliko oblika tj. kalupa, i onda deca birajući oblik ukrašavaju bombonicama, i drugim ukrasima svoje čokolade.

Iz muzeja kao posebnu zanimljivost izdvajaju da imaju nekoliko starijih ambalaža "Chupa Chupsa", a ono što svima jeste zanimljivo je da je njihov prepoznatljlivi logo uradio čuveni slikar Salvador Dali.