MISTERIJA, ALI TAKO JE SVAKE GODINE! U Čačku se najviše beba rađa u septembru, a posebno se izdvaja ovaj datum
Foto: RINA

MISTERIJA, ALI TAKO JE SVAKE GODINE! U Čačku se najviše beba rađa u septembru, a posebno se izdvaja ovaj datum

Srbija -

Doktor Urošević otrkiva - kad muževi prisustvuju porođaju teže nam je da zbrinemo njih nego buduće majke

ČAČAK - Jedan od onih srpskih gradova gde je broj rođenih beba skoro po tradiciji uvek najveći u septembru jeste Čačak. Da je najviše novorođenčadi baš u ovom devetom mesecu potvrđuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku, a ima i jedan datum koji se posebno izdvaja.

- Statistika je pokazala da u toku godine bude najviše rođenih beba, recimo 23. septembra, tako da mi sada očekujemo taj datum, videćemo i želimo da nam porodilište bude još punije, nego što je sada, mada mi i trenutno imamo 18 pacijentkinja što je prilično puno u našem porodilištu”, rekao je za RINU dr Aleksandar Urošević.

Doktor Urošević je istakao da uvek prednjače devojčice, a da se oni svesrdno trude da svojim pristupom i posvećenošču olakšaju mamama, odnosno budućim roditeljima.

porodilište, Čačak
foto: RINA

- Trudimo se da napravimo najprijatnije moguće uslove za naše trudnice i porodilje. Svedoci ste da su nam uslovi rada zaista fenomenalni, pre par godina naše porodilište je kompletno renovirano. Imamo svu potrebnu opremu, kao i kadar na visokom nivou, te zaista i po ocenama i po nagradama koje je naše porodilište ovih godina dobijalo, smatram da imamo sasvim solidan kvalitet. To je, upravo, ta ideja da našim sugrađankama omogućimo što bolji i što kvalitetniji boravak ovde, da bi zaista uradili ono što je najvrednije u njihovom životu u tom momentu, a to je doneti novi život na svet”, pojasnio je dr Urošević.

Dr Aleksandar Urošević, Aleksandar Urošević, porodilište, Čačak
foto: RINA

S obzirom na napredak medicine, i ovde su se pomerile granice kada je u pitanju rađanje, sve je više žena koje se odlučuju i u kasnijim godinama da postanu majke.

Granice su se svuda pomerile, sticajem okolnosti, juče smo radili carski rez pacijentkinji koja ima 42, odnosno je u 43. godini. Sve se značajno pomerilo, zbog napretka medicine, kao i zbog drugih socioloških promena, žene se sve kasnije odlučuju da ostanu trudne. Nekada je granica bila, i sada je u knjigama, pa se govorilo o starijim prvorotkama preko 35. godine, ali sada je značajno veći broj tih pacijentkinja”, kazao je doktor.

Kome je teže, trudnicama ili muževima

Na pitanje postavljeno doktoru Uroševiću, da li je teže trudnicama ili muževima, on je kroz osmeh rekao da su svedoci, da kada muževi prisustvuju porođaju, uvek teže bude muževima, više su problema imali da zbrinu njih, nego trudnice u porođaju.

Kurir.rs/RINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track