KIKINDSKA ČESMOVAČA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA: Nelagodu u javnosti izazvalo pogrešno tumačenje julskog izveštaja ZZJZ
Foto: Kurir/S.U.

KIKINDSKA ČESMOVAČA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA: Nelagodu u javnosti izazvalo pogrešno tumačenje julskog izveštaja ZZJZ

Srbija -

KIKINDA - Voda iz kikindskog vodovoda je zdravstveno bezbedna.

Nakon tretmana u Fabrici vode, može da se koristi za piće, kuvanje, higijenske i druge sanitarne potrebe. To je suština reagovanja dr Sanje Brusin Beloš, načelnice Odeljenja higijene i humane ekologije kikindskog ZZJZ.

Ona i Čedo Gvero, v.d. direktora Javnog preduzeća "Kikinda", obratili su se građanima nakon što je u javnosti, kako kažu, pogrešno tumačena julska analiza vode ZZJZ.

Kiknda, Vodovod, Sanja Brusin Beloš
foto: Kurir/S.U.

Od ukupno 36 uzoraka koji su analizirani, 15 je iz vodovodne mreže, a ostali iz bunara. Prema rečima dr Sanje Brusin Beloš, svih 15 uzoraka su zdravstveno bezbedni:

- Razlog hemijske neispravnosti je bila povećana boja i to u neznatnoj meri, jer je tri puta manja nego u sirovoj vodi. Voda je zdravstveno bezbedna i građani mogu slobodno da je piju. Boja je mera efikasnosti prečišćavanja vode, ali i pokazuje stanje vodovodnih cevi- pojasnila je ona. U izveštaju o ispravnosti vode za jul, koji je objavio ZZJZ, primećene su brojke koje su u javnosti tumačene kao veoma loše.

Dr Brusin Beloš potvrdila je da je u tri uzorka sa izvorišta, u vodi koja nije prerađena, pronađena povećana koncentracija arsena. Takva voda ne dolazi do slavina u domaćinstvima jer se prethodno prerađuje u Fabrici vode:

Kiknda, Vodovod, Čedo Gvero
foto: Kurir/S.U.

- Mikrobiološka ispravnost vode sada je na zavidnom nivou, budući da Svetska zdravstvena organizacija dopušta neispravnost do pet procenata, a ona je u Kikindi trenutno na nuli. Takođe, koncentracija arsena u prečišćenoj vodi je ispod granica detekcije- naglasila je dr Brusin Beloš, a nadovezao se Gvero: -Mi ćemo u narednom periodu ćpokušati da razdvojimo analize, da bude jasnije šta ide u preradu, a šta je već prerađeno, da ne bi dolazilo do zabune- poručio je v.d. direktora JP “Kikinda” i nastavio:

- Uzorak iz bunara je voda koja ide u preradu. U dosadašnjem izveštaju za mesec avgust o ispravnosti vode stoji da su svih 15 uzoraka iz vodovodne mreže zdravstveni bezbedni. Ne postoji nikakva potreba da se podižu tenzije i priča o kvalitetu kikindske vode politizuje. Voda je bezbedna - kazao je Gvero i dodao da su trenutno u fazi dobijanja upotrebne i sanitarne dozvole.

Kapitalna investicija

Marta 2022. godine počela je realizacija, ovog za Kikindu, kapitalnog projekta, koji je vredan oko 11,4 miliona evra. Sredstva su obezbedili KFW banka, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i lokalna samouprava: -Problematično je što prilikom svakog nestanka električne energije, prestaje rad našeg sistema za preradu vode. U nekim situacijama, potrebno je nekoliko sati da se prerada nastavi. Iz tog razloga, neophodno je da Fabrika vode dobije trafo stanicu - kazao je Gvero.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track