U BUDŽETU ODVOJILI 15 MILIONA DINARA: Malozvornička opština podržava poljoprivrednike
Foto: Kurir.rs/T.Ilić

subvencije

U BUDŽETU ODVOJILI 15 MILIONA DINARA: Malozvornička opština podržava poljoprivrednike

Srbija -

MALI ZVORNIK - Za razvoj poljoprivrede na području opštine Mali Zvornik bespovratnu novčanu podršku od lokalne samouprave, u prvom krugu dodele, dobilo je 60 podnosilaca zahteva za dodelu ovogodišnjih opštinskih subvencija.

U budžetu Malozvorničana za tu namenu opredeljeno je 15 miliona dinara, saopšteno je na sajtu opštine. Ugovore sa korisnicima subvencija potpisao je predsednik opštine, Zoran Jevtić, navodeći da su nepovratna sredstva za poljoprivedu dodeljena prema Programu mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine te da će lokalna samouprava nastojati da uvećava fond sredstava namenjen poljoprivredi.

Subvencije za poljoprivredu predviđene su, kako je navedeno, kroz sufinansiranje pet mera podrške, dodelu podsticajnih sredstava za kreditnu podršku, regres za veštačko osemenjivanje, unapređivanje ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku nepoljoprivrednim aktivnostima, dodelu podsticajnih sredstava za regres za premiju osiguranja za useve, plodove, višegodišnje zasade, rasadnika i životinja i investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva.

Podsticajna sredstva za investicije u fizičku imovinu i ovoga puta su bila najinteresantnija, obezbeđeno je ukupno 12,1 miliona dinara i do sada sklopljeno 50 ugovora, šest je potpisano za unapređivanje ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku nepoljoprivrednim aktivnostima uz ukupan iznos od 2,1 milion dinara dok su u okviru dodele podsticajnih sredstava od ukupno 400.000 dinara za regres za premiju osiguranja za useve, plodove, višegodišnje zasade, rasadnika i životinja sklopljena dva ugovora. Za regres za veštačko osemenjivanje obezbeđeno je ukupno 30.000 dinara, a sredstva su do sada odborena za dva zahteva.

Podsticajna sredstva po ovom javnom pozivu dodeljuju se u maksimalnom iznosu od 3.500 dinara za troškove osemenjavanja prvog puta, kao i 2.500 za ponovljeni postupak po grlu, navodi se na malozvorničkom sajtu.

Dodela subvencija za poljoprivredu trajaće do utroška sredstava, a zahteve mogu podneti fizička lica, nosioci komercijalnog registrovanog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i privredna društva sa teritorije malozvorničke opštine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track